16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Mercedes-Benz G-Class – Επιπλέον τεχνολογία και… διάφανο καπό!

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία ματιά στην Mercedes-Benz G-Class ανά τους… αιώνες αποδεικνύει το περιβόητο ρητό για μία ομάδα που κερδίζει. Εμφανισιακά δεν έχουν αλλάξει πολλά για το γερμανικό SUV αλλά ο προσανατολισμός, η φιλοσοφία και το target group της δεν έχουν καμία σχέση με την δεκαετία του ’70 και του ’80. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναστροφή (για να μην πούμε διαστροφή) διαδραμάτισε η εκ βάθρων ανανέωση του 2018 που έφερε μαζικό εκσυγχρονισμό, εκμοντερνισμό και τεράστιες δόσεις πολυτέλειας. Ευτυχώς όμως δεν έπρεπε να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για να δούμε την G-Class να φρεσκάρεται και δεν εννοούμε την αμιγώς ηλεκτρική EQG που αναμένεται να λανσαριστεί εντός του τρέχοντος έτους. Η γερμανική μάρκα μαγειρεύει πριν πεινάσει και φρεσκάρει το εμβληματικό SUV έστω και αν σε μία πρώτη, πρόχειρη ματιά δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι το κινητήριο σύνολο της G550 εκτός από downsized είναι πλέον και εξηλεκτρισμένο. Ο twin-turbo V8 άφησε την θέση του σε έναν 3-λιτρο, εξακύλινδρο εν σειρά, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα με ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια ο οποίος προσφέρει 450 ίππους και 560 Nm ροπής. Με πιο απλά λόγια είναι ισχυρότερος από τον V8 αλλά ταυτόχρονα λιγότερο ροπάτος ενώ το αναβαθμισμένο 9-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο τον βοηθά να “απλώσει” την ισχύ του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εκεί και πέρα, τα τρία μπλοκέ διαφορικά και η λειτουργία κοντών σχέσεων είναι εκεί για να εξασφαλίσουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες ενός μοντέλου που έχτισε την φήμη του πάνω σε αυτές.

Όποιος νιώθει ότι η G-Class του πρέπει να κινείται χάρη σε έναν twin-turbo V8, η Mercedes-AMG έχει την λύση με την κλασική, δοκιμασμένη και εξαιρετικά δημοφιλή G63 που συνδυάζει το 8-κύλινδρο θηρίο με το ίδιο, ήπια υβριδικό σύστημα για συνολική ισχύ της τάξης των 585 ίππων και ροπή που αγγίζει τα 850 Nm! Κατά συνέπεια, το… τετράγωνο SUV επιταχύνει στα 100 km/h σε μόλις 4.4 δευτερόλεπτα ενώ η μέγιστη ταχύτητα του φτάνει τα 220 km/h. Το προαιρετικό AMG Performance Package αυξάνει την τελική ταχύτητα στα 240 km/h και μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για το 0-100 κατά 0.1 δευτερόλεπτο. Μιας που πιάσαμε τον προαιρετικό εξοπλισμό, αξίζει να αναφέρουμε ότι η G63 είναι διαθέσιμη με την AMG Active Ride Control ανάρτηση με ενεργή, υδραυλική σταθεροποίηση και αυτόματα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ ενώ οι πελάτες μπορούν να την επιλέξουν μόνη της ή ως μέρος του AMG Offroad Package PRO και του AMG Performance Package.

Εφόσον έχουν γίνει και κάποιες αλλαγές στον τομέα του design οφείλουμε να αναφερθούμε και σε αυτές. Ανασχεδιασμένος είναι λοιπόν ο εμπρός προφυλακτήρας και η γρίλια ενώ οι κολώνες είναι πιο στρογγυλεμένες και στην εμπρός ακμή του παρμπρίζ υπάρχει ένα μικρό χείλος. Οι δύο τελευταίες αλλαγές έχουν εμπνευστεί από την επερχόμενη, αμιγώς ηλεκτρική έκδοση με στόχο την μείωση του θορύβου στην καμπίνα και την βελτίωση της αεροδυναμικής, η οποία όντως έχει βελτιωθεί καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσας έχει μειωθεί από το 0.53 στο 0.48. Μπορεί να μην εντάσσεται αυστηρά στον τομέα της αισθητικής αλλά η μπροστά κάμερα είναι τοποθετημένη λίγο χαμηλότερα ώστε να προσφέρει το βέλτιστο οπτικό πεδίο και με το νέο (για την G-Class) “διάφανο καπό” ακόμα και ακριβώς μπροστά και κάτω από το ογκώδες από το εμπρός μέρος.

Πολύ σημαντική είναι και η αναβάθμιση του εσωτερικού και κυρίως η υιοθέτηση της τελευταίας έκδοσης του MBUX συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που προσφέρει (επιτέλους) μία οθόνη αφής, ποτηροθήκες με ελεγχόμενη θερμοκρασία και μία επιφάνεια ασύρματης φόρτισης smartphone. Επίσης για πρώτη φορά η Mercedes G-Class έρχεται με σύστημα keyless entry, μία προσθήκη που μπορεί να ακούγεται μικρή, ιδίως εν έτη 2024 αλλά απαίτησε σημαντικές τροποποιήσεις ώστε να ενσωματωθεί χωρίς να είναι αναγκαίος ο ανασχεδιασμός της χειρολαβής. Η Mercedes-Benz δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τιμές της ανανεωμένης G-Class αλλά μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ανεβασμένες σε σύγκριση με αυτές του απερχόμενου μοντέλου. Και τώρα, περιμένουμε πώς και πώς την πρεμιέρα της αμιγώς ηλεκτρικής EQG…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό