24.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τα μυθικά ποσά που έβγαλαν τα αφεντικά των εταιρειών

Ειδήσεις Ελλάδα

Πέρυσι, η διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors Mary Barra κέρδισε 27,8 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν είχε τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου στελέχους της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ.

Αυτή η τιμή ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Stellantis, Carlos Tavares, ο οποίος εισέπραξε το ασύλληπτο ποσό των 39 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αποζημίωση της Barra σημείωσε μικρή μείωση κατά 4% από τις αποδοχές της το 2022 ύψους 28,97 εκατ. δολαρίων, κυρίως λόγω της μείωσης της καταβολής των μπόνους της.

Ενώ ο βασικός της μισθός παρέμεινε σταθερός στα 2,1 εκατομμύρια δολάρια, έλαβε επίσης μπόνους με κίνητρα ύψους 5,25 εκατομμυρίων δολαρίων και 14,62 εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών.

Ωστόσο, η συνολική αποζημίωσή της επηρεάστηκε από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η GM όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς ολόκληρη η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε επιβράδυνση.

Εν τω μεταξύ, ο Tavares είδε τη συνολική αποζημίωσή του να εκτοξεύεται κατά 56% από το 2022 και να φτάνει τα 39,491 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η σημαντική αύξηση μπορεί να αποδοθεί στο ρεκόρ καθαρών κερδών της Stellantis ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, το οποίο σημείωσε αύξηση 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χάρη κυρίως στις υψηλότερες τιμές στις ξένες αγορές για τα οχήματά της.

Παρά τις προτροπές ορισμένων συμβουλευτικών εταιρειών, οι μέτοχοι της Stellantis ψήφισαν κατά 70% υπέρ του πακέτου αμοιβών ρεκόρ του Tavares.

Νέο για το 2023 ήταν ένα κίνητρο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων), το οποίο συνδέεται με την επίτευξη στόχων ηλεκτροκίνησης και λογισμικού σε ολόκληρο τον όμιλο Stellantis.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, απολάμβανε επίσης σημαντικές απολαβές το 2023, λαμβάνοντας σχεδόν 26,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία περιλάμβαναν βασικό μισθό 1,7 εκατομμυρίου δολαρίων και απολαβές μετοχών αξίας 20,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνολική αμοιβή του ήταν 312 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ετήσια συνολική αμοιβή όλων των εργαζομένων της Ford το 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό