16 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Και επισήμως… Lancia Ypsilon! – Εν Κινήσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Stellantis έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει όλες τις μάρκες της και στην περίπτωση της Lancia που ξεκινάει σχεδόν από το μηδέν, το πρώτο βήμα στον δρόμο για την αναβίωση και την… αναστήλωση είναι η ολοκαίνουρια Ypsilon. Ένα μοντέλο που ξεκινάει μία προσπάθεια και λανσάρεται στην αγορά ως το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της Lancia, επιφορτισμένο με το καθήκον να “αντιπροσωπεύει την μέγιστη έκφραση του design, της άνεσης και της ευημερίας” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εταιρία. Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη νέα Ypsilon οπότε ας αφήσουμε στην άκρη τις τυπικότητες για να προχωρήσουμε στην ουσία.

Σύμφωνα με την Lancia, “το αμάξωμα έχει τις μαλακές, κομψές, αγνές και αισθησιακές καμπύλες της Aurelia και της Flaminia σε συνδυασμό με τις πιο μοντέρνες εκφράσεις του ριζοσπαστισμού που αντλεί επιρροές από την αγωνιστική ιστορία και ενσωματώνεται από τις περιβόητες Stratos και Delta και από την γλώσσα της αρχιτεκτονικής, των επίπλων και της μόδας”. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η νέα Ypsilon προσπαθεί να ενώσει το παρελθόν με το μοντέρνο. Το προφίλ δεν διαφέρει σημαντικά από αδερφικά μοντέλα όπως το Peugeot e-208 και το Opel e-Corsa αλλά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είτε εκφράζουν κάποια από τις σύγχρονες αξίες της ιταλικής μάρκας, είτε αποτελούν ένα είδος φόρου τιμής στο ένδοξο παρελθόν της.

Από το χαρακτηριστικό εμπρός μέρος με την φαρδιά LED “υπογραφή” που εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρο το πλάτος της μάρκας και τα επίσης LED φωτιστικά σώματα ακριβώς από κάτω, στο σήμα της εταιρίας στις πίσω κολώνες και από τα στρόγγυλα πίσω φανάρια που θυμίζουν έντονα Stratos και συμπληρώνουν το ιδιαίτερο πίσω μέρος με τις έντονες γωνίες μέχρι μέχρι την καμπίνα, η Ypsilon είναι μία αυθεντική Lancia άσχετα με το τι μοιράζεται και με ποιον το μοιράζεται. Μιας που αναφέραμε την καμπίνα, να σημειώσουμε ότι ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων και η μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment στο κέντρο του ταμπλό, αμφότερα 10.25 ιντσών, τα εκκεντρικά αλλά και εντυπωσιακά βελούδινα καθίσματα με το ριγέ μοτίβο και φυσικά, το… τραπεζάκι που έχει τοποθετηθεί κάτω από τα φυσικά χειριστήρια που με την σειρά τους είναι κάτω από τους κεντρικούς αεραγωγούς. Η… καρδιά της νέας Lancia Ypsilon είναι το ολοκαίνουριο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που ονομάζεται S.A.L.A. και προσφέρει δυνατότητες που περιμένει να βρει κάποιος σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο premium hatchback εν έτη 2024 αλλά δεν παραγκωνίζει πλήρως τα φυσικά χειριστήρια όπως έχουμε δει σε άλλα μοντέλα. Τις λειτουργίες του νέου συστήματος τις έχουμε αναλύσει στο βαθμό που επιτρέπει η Lancia μέχρι στιγμής και μπορείς να τις διαβάσεις ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο. Μέχρι σήμερα όμως δεν γνωρίζαμε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της νέας Ypsilon.

Αυτό αλλάζει καθώς η Lancia ανακοίνωσε ότι η αμιγώς ηλεκτρική Ypsilon εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 156 ίππων και 260 Nm ροπής ο οποίος είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και τροφοδοτείται με ενέργεια από μία μπαταρία 51 kWh. Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό η αυτονομία του νέου μοντέλο στον μικτό κύκλο του WLTP είναι 403 χιλιόμετρα ενώ όταν έρθει η ώρα για φόρτιση, αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 24 λεπτά (από το 20 στο 80% της μέγιστης χωρητικότητας). Δεδομένου ότι τα νούμερα είναι πρακτικά πανομοιότυπα με αυτά των αδερφών Peugeot 208 και Opel Corsa και παρά το αυξημένο βάρος (χαρακτηριστικό των αμιγώς ηλεκτρικών γενικότερα) που αγγίζει τα 1.600 κιλά, περιμένουμε από την Lancia Ypsilon να ολοκληρώνει το σπριντ στα 100 km/h σε περίπου 8.0 δευτερόλεπτα και να διαθέτει ηλεκτρονικά περιορισμένη μέγιστη ταχύτητα 150 km/h.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι με την Ypsilon η Lancia επιστρέφει στην ευρωπαϊκή αγορά αν και σύμφωνα με αυτά που αναφέρει, η επιστροφή θα είναι αρχικά… περιορισμένης εμβέλειας. Η εταιρία δηλώνει ότι αρχικά το νέο μοντέλο της θα είναι διαθέσιμο στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Γαλλία και τη Γερμανία, οπότε περιμένουμε να δούμε πότε θα προστεθεί στη λίστα και η δική μας χώρα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό