16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Audi Q8 e-tron edition Dakar – Και off road και στον δρόμο!

Ειδήσεις Ελλάδα

Εμπνευσμένο από τον δυσκολότερο αγώνα στον κόσμο, το ολοκαίνουριο Audi Q8 e-tron edition Dakar λανσάρεται στην αγορά ως μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική στο κλασικό Q8 advanced 55 e-tron quattro στο οποίο βασίζεται. Μία εναλλακτική με περισσότερο off-road χαρακτήρα η οποία όμως δεν θυσιάζει τα ούτως ή άλλως εξαιρετικά on-road στοιχεία του μεγάλου, αμιγώς ηλεκτρικού SUV με αφορμή την συμμετοχή της γερμανικής εταιρίας στο Rally Dakar με το RS Q e-tron E2.

Καθώς η ειδική έκδοση του θηριώδους SUV βασίζεται στο Q8 advanced 55 e-tron quattro και όχι στο κορυφαίο, SQ8, η μπαταρία έχει ωφέλιμη χωρητικότητα 106 kWh και το κινητήριο σύνολο με τους δύο ηλεκτροκινητήρες προσφέρει απλόχερα 408 ίππους χάρη στο boost mode και ροπή της τάξης των 664 Nm. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε 5.8 δευτερόλεπτα αν και τα General Grabber AT3 all-terrain ελαστικά κάνουν λίγο πιο δύσκολο το έργο των ηλεκτροκινητήρων με αποτέλεσμα για την ίδια δοκιμασία να χρειάζεται 5.9 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 200 km/h και στο WLTP πρότυπο η αυτονομία αγγίζει τα 487 χιλιόμετρα.

Σε σύγκριση με το μοντέλο στο οποίο βασίζεται, το Q8 e-tron edition Dakar έχει αυξημένη κατά 31 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος χάρη στα νέα, off-road ελαστικά και έχει εξελιχθεί ώστε να προσφέρει καλύτερη συμπεριφορά σε επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής όπως το χώμα ή το χιόνι. Στην βασική του διαμόρφωση, η απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος είναι 206 χιλιοστά και μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η ταχύτητα – κατά 15 χιλιοστά στα 85 km/h, 17 χιλιοστά στα 100 km/h και 13 χιλιοστά στα 120 km/h. Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται τόσο η ευστάθεια του αυτοκινήτου όσο και η κατανάλωση ενέργειας ενώ τα νέα ελαστικά, οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο και την ανάρτηση και την αυξημένη απόσταση από το έδαφος βελτιωμένες είναι και οι γωνίες προσέγγισης και διαφυγής.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, το Q8 e-tron edition Dakar ξεχωρίζει χάρη στα ελαφρώς φαρδύτερα φτερά που του χαρίζουν μία πιο επιθετική στάση στον δρόμο ενώ διαθέσιμο αυστηρά για 99 αυτοκίνητα είναι και ένα εκτεταμένο πακέτο γραφικών που αντλεί έμπνευση από το αγωνιστικό RS Q e-tron φυσικά. Κατά τα άλλα, η ειδική έκδοση είναι διαθέσιμη σε τρία διαφορετικά χρώματα (Siam Beige metallic, Mythos Black metallic και Magnetic Gray) ενώ η πάντοτε εντυπωσιακή Singleframe γρίλια είναι βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος. Το πακέτο της αισθητικής αναβάθμισης συμπληρώνουν τα ειδικά LED που προβάλλουν τις λέξεις “edition Dakar” στον δρόμο κάθε φορά που ανοίγουν οι πόρτες, το ειδικό κάλυμμα του κλειδιού και φυσικά, ο εκτενέστατος εξοπλισμός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Matrix LED φωτιστικά σώματα τόσο εμπρός όσο και πίσω, τα φιμέ παράθυρα και το S line πακέτο για το εσωτερικό. Ειδικά για την περίσταση, η Audi δημιούργησε και προσφέρει διαφορετικά themes και εικόνες για το MMI σύστημα ενώ standard είναι και το πακέτο αποθηκευτικών χώρων αλλά και οι ράγες οροφής που μπορούν να στηρίξουν βάρος έως 40 κιλών. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Q8 e-tron edition Dakar θα παραδοθεί στους τυχερούς ιδιοκτήτες με 8 ελαστικά: ένα σετ General Grabber AT3 all-terrain που εξασφαλίζουν βελτιωμένη πρόσφυση σε επιφάνειες που δεν φημίζονται γι’ αυτήν και ένα σετ καλοκαιρινά ελαστικά σε ζάντες ελαφρού κράματος 20 ιντσών. Όλα αυτά, στην… αναμενόμενα υψηλή αρχική τιμή των €120.000 στη Γερμανία με τις παραγγελίες να ανοίγουν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό