16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το ρέκβιεμ ενός σουπερνόβα παρατηρούν οι αστρονόμοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο περιγράφει ομάδα αστρονόμων με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy».  Πριν από δέκα δισ. έτη ένα άστρο του γαλαξία MRG-M0138 αυτοκαταστράφηκε σε μια έκρηξη σουπερνόβα. Αυτή η αστρική έκρηξη εμφανίστηκε στον ουράνιο θόλο της Γης το 2016 ως τρία διαφορετικά σημεία φωτός κάθε ένα εκ των οποίων φαινόταν ότι είχε ακολουθήσει διαφορετικό «δρομολόγιο» από τα άλλα για να φτάσει μέχρι τη διαστημική μας γειτονιά.  

Τα τρία σημεία φωτός είχε εντοπίσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και εξακριβώθηκε η πηγή τους. Όταν όμως οι επιστήμονες προσπάθησαν να παρατηρήσουν εκ νέου το φως της έκρηξης σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για αυτή διαπίστωσαν ότι και τα τρία σημεία φωτός είχαν εξαφανιστεί.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ ασχολήθηκε με το μυστηριώδες σουπερνόβα και όπως αναφέρουν το φως της έκρηξης θα επιστρέψει στον ουράνιο θόλο. Οι ερευνητές ονόμασαν την έκρηξη «SN Requiem» και υπολόγισαν ότι το φως της έκρηξης θα κάνει την εμφάνιση του κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα 2035-2040 με πιθανότερο έτος εμφάνισης το 2037.

Ο εντοπισμός και η μελέτη του φωτός του σουπερνόβα όταν αυτό επανεμφανισθεί θα βοηθήσει με βάση και τις προηγούμενες παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε αυτό στον επανακαθορισμό της αποκαλούμενης «σταθεράς Χαμπλ», της παραμέτρου που περιγράφει τον ρυθμό διαστολής του Σύμπαντος.

 

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό