23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Hubble εντόπισε γαλαξία που ανοιγοκλείνει το διακόπτη γέννησης άστρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Λαμπεροί μπλε σπειροειδείς βραχίονες περιστρέφονται γύρω από το φωτεινό  λευκό κέντρο του γαλαξία NGC 6951 που βρίσκεται σε απόσταση 78εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό του Κηφέα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε αυτή την εντυπωσιακή εικόνατου NGC 6951 που έχει… ιντριγκάρει τους επιστήμονες με τον ανορθόδοξο  κοσμικά τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Οι παρατηρήσεις και μελέτες σε αυτόν το γαλαξία έδειξαν ότι είχε τον  υψηλότερο ρυθμό άστρων στην ιστορία του πριν από περίπου 800 εκατομμύριαχρόνια στη συνέχεια οι διεργασίες σχηματισμού νέων άστρων διακόπηκαν  απότομα για περίπου 300 εκατ. έτη και στη συνέχεια ξεκίνησε πάλι μια νέαπερίοδος αστρογένεσης.

Η μέση ηλικία ενός αστρικού σμήνους του NGC 6951 είναι 200 έως 300  εκατομμύρια έτη αν και υπάρχουν αστρικά σμήνη  ηλικίας έως και ενόςδισεκατομμυρίου ετών. Περιοχές στροβιλιζόμενου αερίου διακρίνονται με  σκούρο κόκκινο χρώμα και περιβάλλουν τις φωτεινές μπλε κουκκίδες πουείναι το φως που παράγουν αστρικά σμήνη.

Οι αστρονόμοι ταξινομούν συχνά τον NGC 6951 ως γαλαξία τύπου II Seyfert,  έναν τύπο ενεργού γαλαξία που εκπέμπει μεγάλες ποσότητες υπέρυθρηςακτινοβολίας και έχει αργά κινούμενη αέρια ύλη κοντά στο κέντρο του. Μερικοί αστρονόμοι ταξινομούν τον NGC 6951 ως γαλαξία χαμηλού ιονισμούπεριοχής πυρηνικής εκπομπής (LINER), ο οποίος είναι παρόμοιος με έναν  γαλαξία Seyfert Τύπου II αλλά με ψυχρότερο πυρήνα που εκπέμπει ασθενώςιονισμένα ή ουδέτερα άτομα όπως οξυγόνο, άζωτο και θείο. Ολόκληρος ο  γαλαξίας έχει διάμετρο περίπου 75.000 έτη φωτός.

Στο κέντρο του NGC 6951 βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από έναν δακτύλιο αστεριών, αερίου και σκόνης πλάτους περίπου 3,700 ετών φωτός. Αυτός ο  «κυκλικός πυρηνικός δακτύλιος» είναι ηλικίας μεταξύ 1 και 1,5 δισεκατομμυρίου ετών και αποτελεί ένα εργοστάσιο παραγωγής άστρων.

Έως και το 40% της μάζας του δακτυλίου προέρχεται από σχετικά νέα αστέρια ηλικίας μικρότερης των 100 εκατομμυρίων ετών. Οι σπειροειδείςλωρίδες σκόνης, που φαίνονται με σκούρο πορτοκαλί, συνδέουν το κέντρο του γαλαξία με τις εξωτερικές περιοχές του παρέχοντας ύλη που θαχρησιμοποιηθεί στον  σχηματισμό άστρων στο μέλλον.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό