24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γκρο πλαν του Hubble σε ένα γαλαξία μέδουσα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρατηρεί και καταγράφει λεπτομερείς εικόνες από μια κατηγορία γαλαξιών του Σύμπαντος που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «γαλαξίες μέδουσες». Το Hubble κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα από ένα ακόμη γαλαξία μέδουσα και προσφέροντας νέα στοιχεία στους επιστήμονες για αυτούς τους γαλαξίες.

Λαμπερά ρεύματα αερίου που σχηματίζουν αστέρια μοιάζει σαν να… στάζουν από τον κεντρικό δίσκο αυτών των γαλαξιών γαλαξία και δημιουργούν μια εικόνα σαν ο γαλαξίας να διαθέτει πλοκάμια μέδουσας. Το Hubble φωτογράφισε το γαλαξία JW39 που βρίσκεται σε απόσταση άνω των 900 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό της Βερενίκης. Όπως αναφέρει σε δημοσίευση της η NASA ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε ένα ​​εχθρικό περιβάλλον στο γαλαξιακό σμήνος στο οποίο ανήκει.

Ο γαλαξίας μέδουσα JW39 όπως τον φωτογράφησε το Hubble (πηγή φωτό ESA/Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team)

Οι γαλαξίες στα σμήνη γαλαξιών συχνά παραμορφώνονται από τη βαρυτική έλξη μεγαλύτερων γειτονικών τους γαλαξιών. Αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις προκαλούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα στους γαλαξίες που τις δέχονται. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών σε ένα σμήνος υπάρχει διάχυτο καυτό πλάσμα (μερικώς ιονισμένο αέριο) που οι ειδικοί ονομάζουν «μέσο ενδοομάδας».

Ενώ αυτό το πλάσμα είναι εξαιρετικά αδύναμο, οι γαλαξίες που κινούνται μέσα από αυτό το βιώνουν σχεδόν σαν κολυμβητές που παλεύουν ενάντια σε ένα ρεύμα και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να αφαιρέσει από τους γαλαξίες το αέριο που σχηματίζει αστέρια. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ μέσου ενδοομάδας και των γαλαξιών ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram και είναι η διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την όψη που έχουν ορισμένες από τις έλικες των γαλαξιών μεδουσών κάτι που συμβαίνει και στον γαλαξία JW39.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό