21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τι είναι οι χαιρετισμοί που ξεκινούν σήμερα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, οι λειτουργίες της Παρασκευής των εβδομάδων που προηγούνται του Χριστιανικού Πάσχα, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην Παναγία και στις οποίες ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος, ξεκινούν σήμερα 22 Μαρτίου 2024.

Σε ιερούς ναούς των μητροπόλεων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τελείται η Ακολουθία των Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο και πλήθος πιστών συρρέει στις εκκλησίες. Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί), είναι ένα μεγαλειώδες ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που απευθύνει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές στην Παναγία.

Εμπεριέχει σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για τον Χριστό, την ενανθρώπισή του, τον ρόλο της Παναγίας για τη Σωτηρία του Ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του Ανθρώπου για ένωση με τον Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από τον Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα. 

Οι χαιρετισμοί στην Παναγία είναι από τα πιο σημαντικά υμνογραφικά κείμενα της Βυζαντινής περιόδου. Συνδέονται όχι μόνο με την εκκλησιαστική ζωή των Χριστιανών αλλά και με την πορεία του Γένους. Ο Ελληνισμός αναγνώρισε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την «Υπερμάχο Στρατηγό», τη «σκέπη» και την προστασία του.

Η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, ψάλλεται τμηματικά κάθε Παρασκευή των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της Σαρακοστής καθώς και ολόκληρη την Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών. 

Πιο συγκεκριμένα, οι χαιρετισμοί της Παναγίας για το 2024 πραγματοποιούνται τις Παρασκευές 22 Μαρτίου, 29 Μαρτίου, 5 Απριλίου και 12 Απριλίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό