22.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Με συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρέτησε την Ολυμπιακή Φλόγα που ταξιδεύει για Παρίσι

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τα χέρια του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, η οποία άναψε στις 16 Απριλίου στην Ολυμπία, πέρασε σε αυτά του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Παρίσι 2024, Τόνι Εστανγκέ, κατά τη διάρκεια μίας λαμπρής τελετής στο Καλλιμάρμαρο.

Σε μία λαμπερή αλλά και συγκινητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελλάδα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στους Γάλλους προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της προς το Παρίσι και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Το «Φως» του Ολυμπισμού έφερε στο Παναθηναϊκό Στάδιο που ήταν γεμάτο με περισσότερους από 30.000 θεατές, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στην ολοκλήρωση της λαμπαδηδρομίας των 11 ημερών και κατέληξε στον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος μαζί με τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» άναψε το βωμό στο Καλλιμάρμαρο.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μπαίνει με τη Φλόγα στο Καλλιμάρμαρο (φωτο: Intime)

Για τελευταία φορά σε ελληνικά χέρια πέρασε όταν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά μετέφερε τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο ο οποίος την παρέδωσε στον Τόνι Εστανγκέ. 

«Σήμερα, εδώ, σ’ ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, ολοκληρώνεται μία μοναδική διαδρομή ελπίδας και υπερηφάνειας, που φώτισε ολόκληρη την Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Μία διαδρομή έμπνευσης και συμβολισμού, που ένωσε τις καρδιές και τα βλέμματα όλων μας ,υπενθυμίζοντάς μας αυτά που έχουν αξία. Την αλληλεγγύη, την ομοψυχία, την ειρήνη, την άμιλλα. Και διήρκεσε ακριβώς 11 ημέρες. 11 ημέρες, επιτρέψτε μου τον όρο, κυριολεκτικά μαγικές», τόνισε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Φωτο: Intime

Αξίζει να σημειωθεί πως υπέροχη ήταν η χορογραφία των ιερειών και των κούρων που εμπνεύστηκε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου και με μουσική υπόκρουση από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου. Ερμήνευσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος.

Φωτο: Intime
Το Σάββατο ξεκινά το ταξίδι για Μασσαλία

Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία και το Σάββατο (27/4) θα «επιβιβασθεί» στο τρικάταρτο, ιστορικό πλοίο «Belem», με προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαίου για να την παραλάβει ο Γάλλος κολυμβητής και πρώτος λαμπαδηδρόμος επί γαλλικού εδάφους, Φλοράν Μανοντού.

Την σημερινή (26/4) λαμπρή εκδήλωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο παρουσίασε ο Νίκος Αλιάγας, ενώ καθηλωτική ήταν η παρουσία της Νάνας Μούσχουρη, η οποία ερμήνευσε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

Την τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας παρακολούθησαν η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέεβα Γκραμπόφσκι, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, o πρόεδρος της ΑΝΟC Robin Mitchell, η γενική γραμματέας της ΑΝΟC Gunilla Lindberg, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ κ.ά.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/EUROKINISSI
Μεγάλη η προσέλευση στο Καλλιμάρμαρο

Νωρίτερα, η Ολυμπιακή Φλόγα περιπλανήθηκε σε πολλές περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Με τη Φλόγα έτρεξε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας παρέλαβε το Ολυμπιακό Φως και σε συνέχεια παρέδωσε τη δάδα στην πρωταθλήτρια ξιφασκίας, την Γεωργία Καλτσή.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφοριακό «χάος» επικράτησε στους δρόμους της Αθήνας, με αρκετούς κεντρικούς άξονες να είναι κλειστοί λόγω της εκδήλωσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό