17.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Τζόνσον: Απήγγειλε στίχους της Ιλιάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Με στίχους της Ιλιάδας επέλεξε να απαντήσει ο Μπόρις Τζόνσον σε ερώτηση που του τέθηκε από Έλληνα φοιτητή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Μπασιάκος, γιος του εκλιπόντος βουλευτή Βοιωτίας, Βαγγέλη Μπασιάκου, βρέθηκε στην εκδήλωση και πήρε τον λόγο ρωτώντας τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό την άποψή του για το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον αστειεύθηκε εκφράζοντας την επιθυμία του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα και άρχισε να απαγγέλει τους στίχους από το προοίμιο της Ιλιάδας «Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος οὐλομένην, ἥ μυρί’ Ἀχαιοῖς ἄλγε’ ἔθηκε, πολλάς δ’ ἰφθίμους ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν ἡρώων» προκαλώντας γέλιο στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.

Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα» που θα πρέπει να προσεγγιστεί σφαιρικά διότι κινδυνεύουν να απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό