22 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Ίσχυσαν οι παλαιές ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τις παλαιές ευμενέστερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα δικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι στο Μάτι επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Αντίθετα, όπως είπε ο υπουργός, εάν ίσχυε ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, οι προβλεπόμενες ποινές θα ήταν κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια.

Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση στη δίκη για το Μάτι, ο κ. Φλωρίδης, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο δίκασε η έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών: «Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.

»Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εν τω μεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ποινή με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμη πως στο νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά, από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

«Από 10 ως 20 όμως χρόνια κάθειρξη. Που σημαίνει δηλαδή υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε. Αυτή τη διάταξη δίνω, για την οποία σας μιλώ, δεν τη ψήφισαν. Τη ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Αυτήν για την οποία σας μιλώ.Άρα λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε. Με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία, αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις», σημείωσε ο υπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν δια των οργάνων αυτών εάν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές, για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη δικαιοσύνη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό