20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον κλοιό του σκανδάλου το ΠαΣοΚ-Τρόπους αντεπίθεσης αναζητά η Χαριλάου Τρικούπη – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το πρωί της Δευτέρας, ανέβηκε σκεπτικός τις σκάλες του αεροπλάνου με προορισμό το Στρασβούργο. Έχει να διαχειριστεί την πιο κρίσιμη υπόθεση από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προκαλέσει εκτός από το εγχώριο και μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά από πολλά χρόνια, έκαναν την εμφάνιση τους μεγάλα διεθνή πρακτορεία ενώ ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ζητούσαν μια επίσημη δήλωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο.

Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος επικρατεί συναγερμός. Στις συζητήσεις κυριαρχούν οι εκτιμήσεις για το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει το ΠαΣοΚ για την αυτή τη θλιβερή υπόθεση. Η χθεσινή παρουσία του Κώστα Λαλιώτη προκάλεσε ενδιαφέρον αλλά το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ δεν έδειξε πρόθυμο να μοιραστεί τις εκτιμήσεις του. «Είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου. Ακόμα ξύνουμε την επιφάνεια. Δεν χρειάζεται βιασύνη» επεσήμανε άλλο στέλεχος. Υπάρχει, πάντως, ένα μούδιασμα στα στελέχη αλλά και στη βάση. Η έκταση του σκανδάλου και η χρονική στιγμή που αποκαλύφθηκε όλη αυτή η υπόθεση διαφθοράς επέφεραν ένα κλίμα αμηχανίας.

Προϋπολογισμός 2023: Αυλαία με τους εισηγητές των κομμάτων – Παρουσία Μητσοτάκη και Τσίπρα

Στο Στρασβούργο με το μυαλό στην Ελλάδα

Στο Στρασβούργο, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισε πειθαρχικά μέτρα εναντίον της κυρίας Καιλή. Υπήρξε, όπως μεταδίδεται, ένα κλίμα στήριξης του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί για το όλο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Όμως, το μυαλό του κ. Ανδρουλάκη είναι στην Ελλάδα. Το ΠαΣοΚ έχει περιέλθει σε θέση άμυνας, δέχεται πυρά από τα δεξιά και τα αριστερά του. Θα πρέπει, άμεσα, να βρεθεί τρόπος αντεπίθεσης. Η γραμμή του «Δούρειου Ίππου» προκαλεί συζητήσεις για το κατά πόσον μπορεί να ακουστεί πειστικά, όχι σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, στο μεγαλύτερο μέρος της «κοινής γνώμης».

Οι στενοί συνεργάτες του κ. προέδρου του ΠαΣοΚ στρέφουν την προσοχή τους στα σημεία τα οποία, όπως λένε, «η προπαγάνδα της ΝΔ θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τα επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι η Καιλή είναι ΝΔ». Ούτε ότι διεγράφη από το ΠαΣοΚ επειδή, «έπαιζε το ρόλο του Δούρειου Ίππου της ΝΔ».

Η κυρία Καιλή, αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη «διεγράφη και μάλιστα, άμεσα, μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη η πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες έφτανε σε πρώτο χρόνο και η απόφαση είχε ήδη ληφθεί. «Μια παράταξη που κατάφερε μετά από χρόνια να βγει στο ξέφωτο έχοντας βγάλει από πάνω της, με τεράστιο κόστος, τον Άκη Τσοχατζόπουλου, δεν μπορεί να δείξει ούτε δευτερόλεπτο ανοχής σε υποθέσεις διαφθοράς».

Το ερώτημα: Γιατί τώρα;

Το ερώτημα είναι, και τίθεται από στελέχη στις συζητήσεις τους, είναι γιατί η απόφαση για την απομάκρυνση της κυρίας Καιλή, δεν ελήφθη νωρίτερα, από τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την ηγεσία του κόμματος η ευρωβουλευτής είχε κάνει τις επιλογές της, θα ήταν μια «μετεγγραφή αεροδρομίου για τη ΝΔ». Θα μπορούσε, όπως επισημαίνεται, να είχε διαγραφεί όταν ψήφιζε, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα. Το θέμα ήταν ότι η κ. Καϊλή, εκτός από Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν και εισηγήτρια της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA, που ερευνούσε την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator. «Θεωρήθηκε ότι αν την διαγράφαμε σε εκείνη τη στιγμή, θα ήταν στην ουσία μια ευθεία παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα δημιουργούσε μια σύγχυση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» επισημαίνει ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος. «Δεν υπήρχε περίπτωση να τροφοδοτήσω μία συζήτηση ότι πήραμε μία απόφαση για να επηρεάσουμε εν τέλει το πόρισμα της Επιτροπής» είχε τονίσει στην κεντρική επιτροπή του ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος του κόμματος.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στρέφουν την προσοχή τους οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, είναι η « άγαρμπη προσπάθεια της ΝΔ να συνδυαστεί η υπόθεση Καϊλή με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη». «Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι καλώς έγινε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠαΣοΚ», αναφέρουν στελέχη του κόμματος και προσθέτουν. «Αν όπως λένε, όλα είναι μια χαρά, με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, τότε που είναι το λάθος στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός; Και γιατί άλλαξαν το θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις, αφού ήταν μια χαρά;».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να κρατήσουν ψηλά και το θέμα των παρακολουθήσεων». «Στην Ελλάδα έχουμε καπνό, έχουμε και φωτιά αλλά δεν βρίσκουμε τον εμπρηστή. Κι αυτό δυστυχώς έγινε και στην υπόθεση Πάτση αλλά και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όσα είδαμε χθες για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη είναι σοκαριστικά. Ο ίδιος ο Υπουργός ζήτησε να κινηθεί γρήγορα η δικαιοσύνη γιατί είναι θέμα δημοκρατίας» τόνισε ο υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό