16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον γκρεμό η τουρκική λίρα –Νέα υποτίμηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Από το 2001 η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοια οικονομική κατάσταση. Η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, η αγορά παγώνει και η κυβέρνηση  επιμένει σε αυτή την πολιτική.

Η Τουρκική Κυβέρνηση με την στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 19,8%. Όμως η αγορά λέει διαφορετικά πράγματα. 

Όλα τα βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 40, 50, 60% μέσα σε λίγους μήνες. Και αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι.  

Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 70% έναντι του ευρώ και του δολαρίου -σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ 80% από την αρχή του έτους- έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

Και αυτό βεβαίως θα συνεχιστεί. 

Η ζήτηση για τα προϊόντα έχει μειωθεί κατακόρυφα και οι προβλέψεις είναι χειρότερες για τους επόμενους μήνες καθώς υποστηρίζουν πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί. 

Βέβαιο ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται καλύτερες μέρες.

Στο μεταξύ οι χρηματαγορές, όπως φαίνεται, δεν εμπιστεύονται τον νέο υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα η λίρα να έχει υποτιμηθεί κατά 3% έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Οι Τούρκοι πολίτες θεωρούν ότι είναι συνεχιστής του γαμπρού του Ερντογάν και φοβούνται για χειρότερες ημέρες. 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό