23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στη φυλακή το πρώην ηγετικό στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κατηγορούμενος είπε πως το πιστόλι το είχε αγοράσει η έγκυος σύντροφος του από την Ομόνοια για λόγους αυτοπροστασίας κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε.

Στη φυλακή οδηγείται μετά την καταδίκη του το πρώην ηγετικό στέλεχος των Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και ενός μήνα χωρίς αναστολή που του επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Νωρίτερα του ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα. Πρόκειται για τα πλημμελήματα της παράβαση του νόμου περί όπλων και κατοχής ναρκωτικών δια ιδίαν χρήση.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν η σύζυγος του και ένας αστυνομικός. Ο εισαγγελέας της έδρας είπε πως οι δύο μαρτυρίες δεν έχουν να εισφέρουν κάτι ουσιώδες στην υπόθεση. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται και στελέχη που σχετίζονται με την Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού – Eντοπίστηκαν, όπλα σφαίρες και εκρηκτικά

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι «η έρευνα που έγινε, πραγματοποιήθηκε σε χώρο, που δεν είναι η οικία μου αποδεικνύεται από το μισθωτήριο» ενώ λίγο μετά στην απολογία του είπε «επέλεξα να προστατέψω τη γυναίκα μου απομακρυνόμενος από το σπίτι».

Τι ισχυρίστηκε

Όπως αναφέρθηκε από το συνήγορο του, Γ. Καρκανιά, ο κατηγορούμενος διέμενε σε άλλο χώρο καθώς «είχε φύγει από το συγκεκριμένο σπίτι επειδή φοβόταν για σωματική του ακεραιότητα. Δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα είναι το επόμενο θύμα στο πόλεμο της Greek Mafia».

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως το πιστόλι το είχε αγοράσει η έγκυος σύντροφος του από την Ομόνοια, η οποία διαμένει στο σπίτι που έγινε η έρευνα, για λόγους αυτοπροστασίας κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε.

«Βρήκε κάποιον στην Ομόνοια, του έδωσε λεφτά. Πριν το προμηθευτεί δεν το ήξερα, μετά το είδα μην κοροϊδευόμαστε. Αυτός που πούλησε το πιστόλι ήθελε να ξεφορτωθεί και τις σφαίρες που δεν ταίριαζαν καν στο πιστόλι» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Οι ΟΥΚάδες με το πλούσιο παρελθόν – Τι αναζητούν οι Αρχές

Η κυρία Δημογλίδου επισήμανε πως βρέθηκαν μεταξύ άλλων μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ 2 κυτία καθώς επίσης και ακαριαίες θρυαλλίδες. «Θα πρέπει να φτάσουμε σε πληροφορίες στο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα και τα εκρηκτικά» ανέφερε η κυρία Δημογλίδου χωρίς να αποκλείσει να εμπλέκονται οι συλληφθέντες σε πρόσφατες υποθέσεις ενώ ανοιχτό άφησε και το ενδεχόμενο να ετοίμαζαν μια νέα επίθεση.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέες συλλήψεις.

Με πλούσιο παρελθόν οι ΟΥΚάδες

Και οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται – κατά περίπτωση- για αδικήματα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και για παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Το πρώην στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς» έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για αναρχική τρομοκρατία και είχε αποφυλακιστεί υπό όρους το 2019.

Εντύπωση προκαλεί και η εμπλοκή δύο μελών της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού καθώς τα δυο αδέρφια έχουν συλληφθεί και έχουν απασχολήσει τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, ο ένας από αυτούς το 2014 συνελήφθη με εκτοξευτήρα φωτοβολίδων τύπου στυλό. Το 2020 φορώντας χειρουργική μάσκα επιτέθηκε σε άτομο χτυπώντας το με γροθιές στο κεφάλι και στο σώμα, προκαλώντας του σοβαρές σωματικές βλάβες, ενώ το 2023 εντοπίστηκε από την αστυνομία να οδηγεί τη μοτοσυκλέτα του χωρίς δίπλωμα.

 Ο αδερφός του το 2023 είχε εμπλοκή σε επεισόδιο με πυροβολισμούς έξω από γνωστό νυχτερινό κέντρο της Αθήνας, στο οποίο οι Αρχές δεν αποκλείουν να εργαζόταν ως πορτιέρης, ενώ το 2018 είχε γίνει σε βάρος του καταγγελία για βιασμό.

Όσον αφορά στον ιδιώτη που έχει συλληφθεί και αυτό έχει βαρύ ιστορικό σε ποινικές υποθέσεις ξεκινώντας από το 2012, όταν παραβίασε κόκκινο με τη μηχανή του, παρέσυρε τραυμάτισε και εγκατέλειψε μία μητέρα με τα δυο της παιδιά, ενώ το 2023 συνελήφθη με 14 γραμμάρια κοκαΐνης και ενέσιμη τεστοστερόνη.

«Συγκοινωνούντα δοχεία» οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και η Greek Mafia

Το πρωί του Σαββάτου (10/2), ο ειδικός αστυνομικός αναλυτης, Σταύρος Μπαλάσκας μίλησε στο Mega για την σύλληψη του γνωστού αντιεξουσιαστή και πρώην ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής ανέφερε σχετικά με τη σύλληψη: «Πάνω από 70 χρόνια φυλακή είχε το ποινολόγιο του. Αποδεικνύεται πλέον έμπρακτα ότι υπάρχει ώσμωση της τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα. Η Greek Mafia χρησιμοποιούσε αυτό τον άνθρωπο για τεχνογνωσία, για να παίρνει βόμβες και όπλα. Τον είχε σαν ένα άνθρωπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ”προμηθευτή”».

Για την επιχείρηση της αστυνομίας είπε ο κ. Μπαλάσκας: «Μετά από μία μυστική επιχείρηση και ιδιαίτερες πληροφορίες που είχε η ΕΛ.ΑΣ στην διάθεσή της συνελήφθη το πρώην μέλος και στην κατοχή του μαζί με άλλους τρεις ποινικούς βρέθηκαν δύο τεράστια κιβώτια εκρηκτικής ύλη, ικανά να κατεδαφίσουν ένα μεγάλο κτίριο στην Αθήνα, συν όπλα και αμπούλες».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας ερωτώμενος αν οι Αρχές σχετίζουν το εν λόγω περιστατικό με την βομβιστική επίθεση στην Σταδίου απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει σχέση, αλλά σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Τι εντοπίστηκαν στα σπίτια

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της εγχώριας μαφίας, ενώ στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν πιστόλια, σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, βραδύκαυστα φυτίλια, δύο κουτιά σημαντικής ποσότητας ΤΝΤ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης

Πιο αναλυτικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    -2- κυτία εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,•    -4- πυράγωγες ακαριαίες θρυαλλίδες,•    χειροβομβίδα,•    πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με -5- φυσίγγια,•    γεμιστήρα πολεμικού τυφεκίου,•    -2- κενές γεμιστήρες πιστολιού,•    -281- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,•    κυτίο μεταφοράς φυσιγγίων,•    φορητός ασύρματος,•    αυτοσχέδια συσκευασία με κάνναβη βάρους -6- γραμμαρίων,•    υφασμάτινη θήκη πιστολιού,•    αλεξίσφαιρο γιλέκο,•    πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος,•    -5- μαχαίρια, από τα οποία -3- αναδιπλούμενα,•    -4- σιδερογροθιές,•    ρόπαλο,•    φωτοβολίδα, καπνογόνο και -4- πυρσοί,•    αναβολικές ουσίες,•    αμπούλες αερίου,•    -11- κινητά τηλέφωνα,•    -6- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,•    εξωτερικός σκληρός δίσκος,•    ατζέντα και τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις. 

Τι εξετάζουν οι Αρχές

Αυτό που θέλουν να διαπιστώσουν τώρα οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. είναι τον τρόπο με τον οποίο οι συλληφθέντες είχαν καταφέρει να «εφοδιαστούν» με τόσο μεγάλη ποσότητα πολεμικού υλικού. Αναζητούν δηλαδή αυτόν ή αυτούς που τους προμήθευαν με εκρηκτικές ύλες.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό