17.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ: Η ώρα των «42»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ώρα των «42» που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις ευρωεκλογές  με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να πλησιάζει, αλλά το σασπένς γύρω από την υποψηφιότητα Μπελέρη διατηρείται.

Παρά τις διαρροές που έδειχναν να επικρατούν οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό, που δεν ήταν θετικές στην ένταξη στη γαλάζια ευρω-λίστα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν έχει αποκαλύψει ακόμη και στους στενότερους συνεργάτες του, τις τελικές αποφάσεις του.

Αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε ούτε μέσα στο περασμένο σαρανταοκτάωρο όπως ήθελαν τα σχετικά σενάρια.  Με δεδομένο πως το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών, θα γίνει η παρουσίαση της πλήρους σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος, όλοι ποντάρουν στο ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του στον πρώτο, πρωινό καφέ της νέας εβδομάδας.

Πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά τις σχετικές διεργασίες πάντως, έβλεπαν πίσω από την παρατεταμένη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ την Κυριακή , ακόμη μια ζύμωση για την υπόθεση Μπελέρη.

Πιέσεις για Μπελέρη μέχρι την τελευταία στιγμή 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χειμάρρα με τον Πύρρο Δήμα και τον Φρέντι Μπελέρη / Eurokinissi

Αποτελεί κοινό μυστικό στους κόλπους της κυβέρνησης, ότι τόσο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, όσο και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έχουν εκφράσει ενστάσεις για την ένταξη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει σε διπλωματικό επίπεδο.

Είναι σαφές ότι για το χρίσμα στον Φρέντι Μπελέρη, υπάρχουν ακόμη ισχυροί υποστηρικτές εντός και εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, που στέκονται τόσο στην απήχηση της υποψηφιότητάς του στην παραδοσιακή βάση του κόμματος, όσο και στον ισχυρό συμβολισμό που θα εκπέμψει αυτή η πολιτική επιλογή.

Δεν είναι κρυφό άλλωστε ότι η πλευρά προς την οποία έγερνε η «ζυγαριά» για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα μεταβλήθηκε μετά την εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων εντός του Μεγάρου Μαξίμου, που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος θεωρείται ένας από τους υπέρμαχους αυτής της εισήγησης και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Μπελέρη, αλλά και του πρώην επιτελάρχη της πρωθυπουργικής έδρας, Γιάννη Μπρατάκου.

Πίεση για την υποψηφιότητα Μπελέρη ασκείται και από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, την οποία εισέπραξαν οι γαλάζιοι βουλευτές που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα Τίρανα για τη διάσκεψη του ΟΑΣΕ.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν στην απογευματινή κομματική εκδήλωση στην οποία το ενιαίο στρατηγείο Ηρώδου Αττικού και Πειραιώς ποντάρουν για να δοθεί ώθηση στην κομματική συσπείρωσης, χωρίς να αποκλείεται στην τελική λίστα να συμπεριληφθεί ο γιός του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, ο οποίος μαζί με τον Σταύρο Παπασταύρου έδωσε το παρών στο επετειακό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο.

Ελεονώρα Μελέτη και πρόσωπο έκπληξη από τον Έβρο 

Εκτός από το ερωτηματικό δίπλα στην περίπτωση Μπελέρη η οποία θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ώρες, υπάρχουν και ορισμένοι γρίφοι για τις υπόλοιπες εννέα υποψηφιότητες που θα συμπληρώσουν τη λίστα των «42».

Σκέψεις που μετατράπηκαν σε εισήγηση προς το πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται ότι έγιναν και για τον νυν βουλευτή, Ευριπίδη Στυλιανίδη, που εκτιμάται ότι συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να μαγνητίσει τη δεξιά ψήφο ενώ δεν παραβλέπεται και η στενή σχέση που διατηρεί με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Από την άλλη οι πληροφορίες εμφανίζουν ως κλειδωμένη την υποψηφιότητα της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας τηλεοπτικών εκπομπών Ελεονώρας Μελέτη.

Ελεονώρα Μελέτη / Facebook

Κατά την ίδια γραμμή ενημέρωσης ειλημμένη, θεωρείται η απόφαση για ακόμη ένα πρόσωπο από τον χώρο της δημοσιογραφίας, ο Ανδρέας Ζαμπούκας.

Από την άλλη φαίνεται ότι μέσα στα πρόσωπα που θα δίνουν το στίγμα της γεωγραφικής εκπροσώπησης, που επιδιώκεται να δοθεί στο ευρωψηφοδέλτιο, είναι ένα παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο λόγος για τον πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του 2023 διεκδίκησε την είσοδο του στη Βουλή στην Κοζάνη, αλλά κατετάγη στην τρίτη θέση των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Πέπλος μυστηρίου πάντως καλύπτει ακόμη μια «δυνατή», όπως χαρακτηρίζεται, υποψηφιότητα από την περιοχή του Έβρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό