16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Απομακρύνει τους άστεγους από το Παρίσι… ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Ειδήσεις Ελλάδα

Τους τελευταίους δύο μήνες, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τη μεταφορά των αστέγων του Παρισιού σε άλλα μέρη της χώρας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ανακούφιση από την πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες καταφυγίων έκτακτης ανάγκης της πρωτεύουσας. Κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, 50 έως 150 άτομα μεταφέρονται σε μία από τις 10 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Παρά την άρνηση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκλεγμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι Αγώνες είναι μέρος του λόγου για τον οποίο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα αυτό το σχέδιο μετεγκατάστασης.

«Ακούσαμε ότι θα έρθουν να μας πάρουν σήμερα, αλλά δεν είμαι σίγουρη πού», δήλωσε στο CNN η Obsa, μια 31χρονη πολιτική πρόσφυγας από την Αιθιοπία.

Η Obsa δεν είναι μόνη της σε αυτή την εμπειρία. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου έτους, τα ξενοδοχεία στο Παρίσι έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τα συμβόλαια στέγασης έκτακτης ανάγκης με την κυβέρνηση για να δημιουργήσουν χώρο για την αναμενόμενη εισροή τουριστών, σύμφωνα με τον Paul Alauzy από τους Γιατρούς του Κόσμου, μια ΜΚΟ που εργάζεται με άστεγους μετανάστες.

Το 2022, υπήρχαν περίπου 50.000 άστεγοι που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία κάθε βράδυ στην περιοχή Ιλ ντε Φρανς, όπου βρίσκεται το Παρίσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλληλέγγυων Δράσεων, μια ομάδα-ομπρέλα τοπικών ενώσεων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Φέτος, τουλάχιστον 5.000 από τις μέχρι πρότινος διαθέσιμες θέσεις σε ξενοδοχεία έχουν ήδη ακυρωθεί, ανέφερε ο συνεργαζόμενος με το CNN τηλεοπτικός σταθμός BFMTV, γεγονός που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί πρόσφυγες όπως ο Όμπσα και η σύζυγός του εκδιώχθηκαν στους δρόμους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Στέγασης, από τους λίγο περισσότερους από 200.000 άστεγους που φιλοξενούνται κάθε βράδυ στη χώρα, οι 100.000 βρίσκονται στην Ιλ ντε Φρανς. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις καταφυγίων έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι για να φιλοξενηθούν όλοι.

: CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό