17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

O Γκιουλέρ ζήτησε επίσημα από Ηνωμένο Βασίλειο τα 40 Eurofigther

Ειδήσεις Ελλάδα

Tην πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά Eurofighter Typhoon  προηγμένης τεχνολογίας εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό ομόλογο του Γκραντ Σαπς.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον Βρετανό ομόλογο του και έθεσε επί τάπητος με τον πιο επίσημο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να προμηθευτεί τα μαχητικά eurofighters ενώ έκανε λόγο και για συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το νέο μαχητικό αεροσκάφος ΚΑΑΝ της Τουρκίας, το οποίο στις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, επαναδιατυπώσαμε από την πλευρά μας την υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανταλλάξαμε απόψεις για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας. Εκφράσαμε από κοινού την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας. Θα θέλαμε να αναπτύξουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, κυρίως αναφορικά με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon».

«Ως Τουρκία υπογραμμίσαμε επίσης ότι αναμένουμε την υποστήριξη των φίλων μας στον αποφασιστικό αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του FETÖ. Είναι κοινή μας επιθυμία να αναπτυχθούν και μελλοντικά οι σχέσεις μας», δήλωσε επίσης ο Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σαπς: Συζητήσαμε πολλούς τομείς αμοιβαίας συνεργασίας

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε επίσης τη χαρά του που βρίσκεται στην Τουρκία για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας ωστόσο άφησε αιχμές για την καθυστέρηση της έγκρισης του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι  «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ θα εξυπηρετήσει ένα ευρύτερο καλό».

Σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης το πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς TFX και το αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια του Eurofighter Typhoon, ο Σαπς δήλωσε: «Συζητήσαμε πολλούς τομείς αμοιβαίας συνεργασίας. Οι σχέσεις μας είναι πολύ σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε δύο έμπειρες χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία με τον σωστό τρόπο. Θεωρώ ότι και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. Ως εκ τούτου, η συνεργασία μας έχει μεγάλο βάθος».

Η Τουρκία με το θέμα της απόκτησης των F16 να βρίσκεται στον πάγο, έχει στραφεί  στην λύση των μαχητικών eurofigter,s. Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία που είναι συμπαραγωγοί του μαχητικού είναι θετικές, ωστόσο η Άγκυρα έχει να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις της Γερμανίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό