18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Mercedes-Benz Concept CLA Class – Τεχνολογία και στιλ σε αρμονία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Mercedes-Benz παρουσιάζει στην έκθεση του Μονάχου την Concept CLA Class προσφέροντας μία πρόγευση που δεν απέχει πάρα πολύ από την παραγωγή για την επερχόμενη οικογένεια “entry-level” μοντέλων. Μία οικογένεια που αποτελείται από τη νέα γενιά της CLA, ένα shooting brake (βλ. CLA Shooting Brake) και δύο SUV (βλ. EQA και EQB) τα οποία θα βασίζονται στην προηγμένη Mercedes-Benz Modular Architecture και θα αποτελούν το σημείο εισόδου στην εταιρία, παρέχοντας στους πελάτες περισσότερη ουσία.

Σχεδιαστικά, η Concept CLA Class παίρνει το γνώριμο σχήμα του 4-θυρου coupe και ενσωματώνει σε αυτό στοιχεία από τη νέα ταυτότητα της γερμανικής εταιρίας. Η σιλουέτα του αυτοκινήτου δεν κρύβει εκπλήξεις αν και παρατηρούμε το λίγο μακρύτερο καπό και το λίγο πιο κοντό πίσω μέρος που χαρίζουν πιο σπορ αναλογίες αλλά το design φέρνει πολλά νέα highlights ξεκινώντας ήδη από το εμπρός μέρος. Εκεί, την παράσταση κλέβει η τολμηρή γρίλια με το μεγάλο αστέρι στο κέντρο της, τα ολοκαίνουρια φωτιστικά σώματα που ενώνονται με μία LED λωρίδα που καλύπτει ολόκληρο το πλάτος του αμαξώματος και τα “power domes” στο καπό. Τα πίσω φωτιστικά σώματα καθώς και η ίδια λεπτή, LED λωρίδα αντικατοπτρίζονται και στο πίσω μέρος αλλά με τον προφυλακτήρα να υιοθετεί έναν πολύ πιο συντηρητικό σχεδιασμό ενώ στο πλάι ξεχωρίζουν οι γραμμές που εκτείνονται από τα φανάρια και διασχίζουν το μεγαλύτερο μέρος του μήκους της Concept CLA Class στο ίδιο ύψος με τις κρυφές χειρολαβές των εμπρός θυρών και οι αεροδυναμικά βελτιστοποιημένες ζάντες ελαφρού κράματος. Με λίγα λόγια, μιλάμε για την “Sensual Purity” σχεδιαστική γλώσσα της Mercedes-Benz αλλά με νέα στοιχεία για μία εντελώς νέα εποχή και την… επανεφεύρεση της entry-level κατηγορίας μοντέλων.

Ανάλογα μινιμαλιστικό και μοντέρνο είναι και το εσωτερικό όπου η Mercedes αναμιγνύει το αναλογικό με το ψηφιακό και το πολυτελές με το βιώσιμο για ένα αποτέλεσμα που είναι ταυτόχρονα γνώριμο αλλά και νέο. Στο επίκεντρο της καμπίνας κυριολεκτικά και μεταφορικά είναι η MBUX Superscreen που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το πλάτος του ταμπλό και ενσωματώνει mini-LED τεχνολογία και εντυπωσιακά 3D γραφικά όπως είδαμε και στην Vision EQXX. Οι αναλογίες τονίζουν το πλάτος του εσωτερικό ενώ το ενιαίο, αλουμινένιο πλαίσιο προσφέρει τα μέγιστα τόσο σε αισθητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Η γερμανική μάρκα χρησιμοποιεί την λέξη “hyper-analogue” ή υπερ-αναλογικό για να περιγράψει το εσωτερικό της Concept CLA Class και να είσαι σίγουρος ότι θα δούμε αυτή την φιλοσοφία και σε άλλα μοντέλα της εταιρίας στο προσεχές μέλλον.

Τέλος, η Mercedes δεν παρέχει πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Concept CLA Class ή του μοντέλου παραγωγής που θα ακολουθήσει το 2025. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως όταν κυκλοφορήσει στην αγορά, θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα κάνει χρήση της MMA αρχιτεκτονικής καθώς και το πρώτο μοντέλο με ηλεκτρική αρχιτεκτονική 800V. Σύμφωνα με την εταιρία, οι πελάτες θα έχουν την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο χημείες (LFP και NMC) και δύο χωρητικότητες μπαταριών με την προβλεπόμενη, μέγιστη αυτονομία στον πιο αποδοτικό συνδυασμό να αγγίζει τα 750 χιλιόμετρα! Όταν εξαντλείται το φορτίο της μπαταρίας δε, η προηγμένη αρχιτεκτονική επιτρέπει την ταχυ-φόρτιση της στα 250 kW DC ρεύματος παρέχοντας 400 χιλιόμετρα εμβέλειας σε 15 λεπτά!

Οι ηλεκτροκινητήρες νέας γενιάς δε, έχουν εξελιχθεί πλήρως in-house από την ίδια την Mercedes και χάρη στα κορυφαία χαρακτηριστικά τους και την ευελιξία της πλατφόρμας καλύπτουν όλες τις ανάγκες των πελατών. Το μοναδικό νούμερο που αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρίας είναι 238 ίπποι οι οποίοι περνούν στον δρόμο από τους τροχούς του πίσω άξονα μέσω μίας μετάδοσης 2 σχέσεων αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και ισχυρότερες, λιγότερο ισχυρές και τετρακίνητες επιλογές για όλα τα γούστα. Δεν θα λείψει ούτε η κορυφαία, AMG εκδοχή με τις φήμες να κάνουν λόγο για περισσότερα από 530, αμιγώς ηλεκτρικά άλογα, όπως δεν θα λείψουν σε πιο πρακτικό επίπεδο στοιχεία όπως η αμφίδρομη φόρτιση με το όχημα να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα τεράστιο powerbank είτε για το σπίτι, είτε για το δίκτυο, είτε για μεμονωμένες συσκευές.

Η Mercedes-Benz Concept CLA Class είναι το επόμενο βήμα στο ταξίδι εξηλεκτρισμού της γερμανικής μάρκας. Το αυτοκίνητο “ενός λίτρου” (ανά 100 χιλιόμετρα) του μέλλοντος με κατανάλωση ενέργειας περί τις 12 kWh/100km. Με μοντέρνο σχεδιασμό, λιτό και αρμονικό. Με προηγμένη αεροδυναμική, βιώσιμα υλικά, κορυφαία ποιότητα, πολυτέλεια και άφθονη τεχνολογία είτε μιλάμε για το κινητήριο σύνολο του, είτε για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει. Ένα αυτοκίνητο που θα επαναπροσδιορίσει την compact κατηγορία για την Mercedes και όχι μόνο. Μένει να δούμε πώς θα είναι η τελική εκδοχή που θα περάσει στην παραγωγή, αν και απ’ ότι μαθαίνουμε αυτή δεν θα διαφέρει δραστικά από το πρωτότυπο που βλέπουμε σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό