20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Fiat αποκαλύπτει τα χαρτιά της…

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγο ή πολύ όλες οι εταιρίες του ομίλου Stellantis μας έχουν εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν στο εγγύς μέλλον. Άλλες αναλυτικά και άλλες συνοπτικά, μας έχουν παρουσιάσει τα πλάνα τους και έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους βήματα στη νέα εποχή, όχι όμως η Fiat. Με την ιταλική εταιρία το μόνο που έχουμε δει είναι το νέο Fiat 600 και το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί το νέο Fiat Panda οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παρουσία της είναι εξαιρετικά διακριτική για την μάρκα που δύο συνεχόμενα χρόνια έχει βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων του ομίλου και το 2023 έκλεισε με 1.3 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως.
Η Fiat όμως αλλάζει ταχύτητα και παρουσιάζει όχι ένα, ούτε δύο αλλά 5 νέα concepts το πρώτο εκ των οποίων θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του τον ερχόμενο Ιούλιο! Τα υπόλοιπα τέσσερα, θα παρουσιάζονται ένα ανά έτος μέχρι το 2027 και με αυτόν τον τρόπο η Fiat σκοπεύει να κατακτήσει ξανά τους δρόμους του κόσμου. Χάρη στη Stellantis, η ιταλική εταιρία έχει πρόσβαση σε μία νέα αρχιτεκτονική ενώ η ολοκληρωμένη γκάμα που θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια θα της επιτρέψει να απευθυνθεί σε διαφορετικές ανάγκες με διαφορετικές, δημιουργικές λύσεις. Όλες τους θα μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία – Η πρακτικότητα δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ χωρίς την διασκέδαση αλλά και την ίδια τεχνολογία – μία μοναδική παγκόσμια αρχιτεκτονική με την οποία τα νέα μοντέλα θα μπορούν να κατασκευάζονται τοπικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε αγορές. Η αρχιτεκτονική αυτή είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλους τους τύπου κινητήριων συνόλων (ηλεκτρικά, υβριδικά και θερμικά) ενώ εκτενής θα είναι η χρήση βιώσιμων υλικών. Η εταιρία δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η προσέγγιση της συνοψίζεται με το μότο “less is more” και περιλαμβάνει την αφαίρεση οτιδήποτε περιττού και την μείωση ρυπογόνων υλικών όπως το χρώμιο, τα κράματα, το δέρμα και οι αφροί στα καθίσματα ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί τόσο στην αεροδυναμική των μοντέλων όσο και στην “αρθρωτότητα” της πλατφόρμας με την κοινή χρήση έως και του 80% των εξαρτημάτων ανάμεσα στα νέα οχήματα.

Το πρώτο είναι το λεγόμενο “City Car” ή αν προτιμάς, το “Mega-Panda” που παίρνει αυτό το προσωνύμιο γιατί ως φιλοσοφία και design είναι πολύ κοντά στο εμβληματικό hatchback αλλά το μέγεθος του είναι μεγαλύτερο. Έμπνευση για την δημιουργία του ήταν το Lingotto με την διάσημη πίστα δοκιμών στην οροφή και βλέπουμε πώς αυτή η έμπνευση έχει ενσωματωθεί στο design του πρωτότυπου με στοιχεία όπως η δομική ελαφρότητα, η βελτιστοποίηση των χώρων και η φωτεινότητα. Παράλληλα, η οβάλ πίστα έχει αφήσει το σημάδι της σε κάποιες πτυχές του εσωτερικού όπως το ταμπλό, τα καθίσματα και η οθόνη. Επιπλέον, η Fiat χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά όπως τα ανακυκλωμένα πλαστικά και τα υφάσματα από μπαμπού ενώ υλοποιεί και έξυπνες λύσεις όπως το “αυτόματο” καλώδιο που κάνει την φόρτιση ακόμα ευκολότερη.

Το δεύτερο concept είναι το pick-up που στοχεύει στην συνέχιση της παράδοσης που έχει δημιουργήσει το Strada στη Νότια Αμερική και γιατί όχι, στην αναπαραγωγή αυτής της επιτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στην Ευρώπη. Το πρωτότυπο αναμιγνύει το concept ενός pick-up με την πρακτικότητα ενός επαγγελματικού και την άνεση ενός SUV σε ένα μέγεθος που είναι κατάλληλο για αστικά περιβάλλοντα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Fastback είναι ο πνευματικός διάδοχος δύο εκ των μεγαλύτερων επιτυχιών της Fiat – του ομώνυμου μοντέλου στην Βραζιλία και του Tipo στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Το Fastback θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο αλλά σε ακόμα πιο παγκόσμιο επίπεδο ενώ είναι απόδειξη ότι η Fiat μπορεί να βελτιωθεί στην δέσμευση της για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να θυσιάσει τις επιδόσεις και τον δυναμισμό της.

Το τέταρτο concept περιγράφεται από την ιταλική μάρκα ως… “Giga-Panda”. Είναι ένα ευρύχωρο, οικογενειακό SUV που εστιάζει στις ανάγκες κινητικότητας μίας οικογένειας, στην ασφάλεια, την ευρυχωρία, την ευελιξία και το design και απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τέλος, το απόλυτο πασπαρτού. Ένα όχημα που κάνει τα πάντα, που αποτίει φόρο τιμής στην… διασκεδαστική πρακτικότητα του Panda από την δεκαετία του ’80 και την ευελιξία ενός αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε για την πόλη με τα χαρακτηριστικά ενός SUV και την ψυχή ενός έμπιστου συντρόφου. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα από την Fiat και ανυπομονούμε να τα δούμε να περνούν στην παραγωγή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό