18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Blue Horizon: «Ήθελα να πέσω να βοηθήσω, αλλά…»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναλαμβάνει την ευθύνη για ότι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο, ο ύπαρχος του Blue Ηorizon, που φέρεται να έσπρωξε από το καταπέλτη προς την θάλασσα, τον 36χρονο Αντώνη, στέλνοντάς τον στον θάνατο.

Όπως, υποστήριξε στην απολογία του, «Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη (σσ: ο 36χρονος). Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ηθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν  “γύρισε προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση”.

Blue Horizon: «Μιλάει» το VDR – Οι διάλογοι καπετάνιου με το πλήρωμα την ώρα της τραγωδίας

Εντωμεταξύ,  ο καπετάνιος του πλοίου, κατηγορούμενος για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ο οποίος συνέχισε την πορεία του πλοίου, αν και ο 36χρονος βρισκοταν στη θάλασσα, εμφανίστηκε συγκλονισμένος και συντετριμμένος  ενώπιον της ανακρίτριας.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε μεταξύ άλλων:

«……Περί τις 21.14 μμ άκουσα τον ευρισκόμενο στην πρύμνη Ύπαρχό μου να φωνάζει έντονα μέσω vhf «κάπτεν, κάπτεν», κατάλαβα ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην πλευρά της πρύμνης του καραβιού, εντελώς ανακλαστικά κοίταξα την οθόνη που απεικονίζει τον καταπέλτη (μόνιτορ 13) και το μόνο πράγμα που ίσα – ίσα, ελάχιστα πρόλαβα να δώ, ήταν ένα άνθρωπο να πέφτει στην θάλασσα. Σας δηλώνω υπεύθυνα ότι εγώ, απασχολούμενος με την διαδικασία απόπλου του πλοίου, η οποία είναι πολυσύνθετη και δαιδαλώδης, αναγκάζομαι να κοιτάω – και μόνο – την πλώρη του πλοίου και να συντονίζω ταυτόχρονα το προσωπικό της γέφυρας, έχοντας εμπιστοσύνη ότι το μεν τα εμπειρότατα στελέχη μου (πρύμνης, καταπέλτη, καταστρώματος) θα πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα στην ναυσιπλοΐα και με βάση την εκπαίδευση και την πείρα τους, το δε η αρμόδια εποπτεύουσα Λιμενική Αρχή θα είχε μεριμνήσει, ως όφειλε, για την διασφάλιση της διακοπής της κυκλοφορίας και της εν γένει προσέγγισης από και προς το πλοίο και μέχρι την απομάκρυνσή του και κατά τούτο ΔΕΝ υπέπεσε στην αντίληψή μου καμία προγενέστερη διαμάχη μεταξύ του προσωπικού καταπέλτη και του θανόντος.»

Blue Horizon: Το απολογητικό υπόμνημα του καπετάνιου – Στο Θριάσιο η απολογία του υποπλοιάρχου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό