17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Bill Butler: Πέθανε ο διευθυντής φωτογραφίας στην ταινία «Τα Σαγόνια του Καρχαρία»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μπάτλερ τιμήθηκε με το βραβείο Επίτευγμα Ζωής της Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφιστών το 2003

Ο βραβευμένος με Emmy διευθυντής φωτογραφίας, Μπιλ Μπάτλερ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το έργο του στην ταινία «One Flew Over the Cuckoo’s Nest» (Στη Φωλιά του Κούκου) και γνωστός από το «Jaws» (Τα Σαγόνια του Καρχαρία) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πέθανε την Τετάρτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κινηματογραφιστών. Ήταν 101 ετών.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θυμήθηκε τον Μπιλ Μπάτλερ σε δήλωσή του λέγοντας: «Στην ταινία «Jaws» ο Μπιλ Μπάτλερ ήταν το θεμέλιο σε αυτό το ξεχαρβαλωμένο, λικνιζόμενο σκάφος με το όνομα Όρκα. Ήταν ο μόνος ήρεμος στη μέση αυτής της καταιγίδας και καθώς ξεκινούσαμε μια μάχη ενάντια στη φύση και την τεχνολογία που μας κούρασε και τους δύο, το κοινό τελικά κέρδισε τον πόλεμο. Η οπτική του Μπιλ για τη ζωή ήταν ρεαλιστική, φιλοσοφική και πολύ υπομονετική, και του οφείλω πάρα πολλά για τη σταθερή και δημιουργική συνεισφορά του στην ταινία «Jaws»»

Ο Μπιλ Μπάτλερ ήταν διευθυντής φωτογραφίες σε πολλές γνωστές ταινίες της δεκαετίας του 1970, όπως «The Conversation», «Grease», «Ice Castles» και συμμετείχε στο κινηματογραφικό franchise «Rocky».

Ο Γουίλμερ Σ. Μπάτλερ γεννήθηκε στο Κρίπλ Κρικ στο Κολοράντο των ΗΠΑ, αλλά μεγάλωσε κυρίως στη μικρή φοιτητική πόλη της Αϊόβα, Μάουντ Πλέζαντ. Ο Μπάτλερ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο Γουέσλειαν, το Κολέγιο Γουέσλειαν της Αϊόβα και το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρονικών, αλλά αποφοίτησε με πτυχίο Μηχανικού.

Ο Μπάτλερ ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ως μηχανικός σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Γκάρι της Ιντιάνα. Βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή των πρώτων τηλεοπτικών σταθμών στη θυγατρική του ABC στο Σικάγο και αργότερα στο WGN-TV. Αφού το WGN βγήκε στον αέρα, ο Μπάτλερ χρησιμοποίησε ζωντανή κάμερα για διαφημίσεις και για προγράμματα που παράγονταν τοπικά.

Ενώ εργαζόταν στο WGN ο Μπάτλερ συνάντησε τον νεαρό Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος του ζήτησε να είναι ο κινηματογραφιστής στο ντοκιμαντέρ, «The People vs. Paul Crump» που γύριζε για έναν καταδικασμένο σε θάνατο στο Ιλινόις. Ως αποτέλεσμα της ταινίας του 1962, ο κυβερνήτης μείωσε τη θανατική ποινή του Κραμπ. Η εμπειρία στην ταινία έστρεψε το ενδιαφέρον του Μπάτλερ από την τηλεόραση στα ντοκιμαντέρ.

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Μπάτλερ ήταν το «Fearless Frank» του Φίλιπ Κάουφμαν το 1967 και στη συνέχεια το «The Rain People» (1969) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Κάαν και Σίρλεϊ Νάιτ και το σκηνοθετημένο από τον Τζακ Νίκολσον «Drive, He Said» (1971).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό