15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όταν η Μπιλμπάο προσκύνησε στη Φιλαδέλφεια (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νίκη της ΑΕΚ επί της Ατλέτικ Μπιλμπάο σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια δεν συνδυάστηκε με την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το γκολ του Δημήτρη Πήττα με κεφαλιά στο 22’ μετά από σέντρα του Χένρικ Νίλσεν «ακυρώθηκε» στη ρεβάνς του Σαν Μαμές από δύο γκολ των Βάσκων μέσα στα πρώτα έξι λεπτά και έτσι η ΑΕΚ έμενε χωρίς ευρωπαϊκή πρόκριση από το 1978!

Εκείνη η βραδιά, όμως, στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια (26.997 εισιτήρια) ήταν κάτι σαν ορόσημο για την ΑΕΚ και τον κόσμο της. Ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν 1988-89 που θα τελείωνε με τον πρώτο τίτλο μετά από δεκαετία και θα σηματοδοτούσε μια χρυσή εποχή. Ήταν επίσης ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας της ΑΕΚ στο γήπεδό της μετά από πέντε χρόνια (ΑΕΚ-Ουίπεστ 2-0 στις 14/9/1983) αφού τη διετία 1985-87 είχε φιλοξενήσει Ρεάλ και Ίντερ στο ΟΑΚΑ, ενώ δεν είχε βγει στην Ευρώπη το 1984 και το 1987.

Στον άθλιο αγωνιστικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας -ένα χρόνο μετά την επιστροφή της ομάδας στη φυσική της έδρα, κατόπιν… υποτιθέμενων βελτιώσεων στο γήπεδο- η ΑΕΚ δεν έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, αλλά θα μπορούσε να έχει πετύχει κι άλλα γκολ σε βάρος της Αθλέτικ των διεθνών Αντρίνουα και Πάτσι Σαλίνας (αδερφός του τότε σέντερ φορ της Μπαρτσελόνα Χούλιο Σαλίνας). Ακόμα και σφυρίγματα υπήρξαν για την απόδοση των παικτών του Ντούσαν Μπάγεβιτς (που στο 7’ αναγκάστηκε να ρίξει στη μάχη τον Χρήστο Βασιλόπουλο αντί του τραυματία Μάκη Χατζή) αλλά στο τέλος το «καθαρό» 1-0 θεωρήθηκε πολύτιμο σκορ. Είπαμε, όμως, ότι στο τέλος δεν έφτασε…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Παπαϊωάννου, Χατζής (7’ Βασιλόπουλος) Κούτουλας, Μανωλάς, Μαυροδήμος, Πατίκας, Πίττας, Νίλσεν (85’ Χριστοδούλου) Οκόνσκι, Σαββίδης.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τους αρχηγούς των ομάδων Γιώργο Σαββίδη και Πάτσι Σαλίνας να ανταλλάσσουν αναμνηστικά, τον Δημήτρη Πήττα να κατευθύνεται πανηγυρίζοντας προς τη «σκεπαστή» και τους παίκτες της ΑΕΚ (Παπαϊωάννου, Σαββίδης, Πατίκας, Κούτουλας, Πήττας) να πανηγυρίζουν το γκολ

Στις 7 Σεπτεμβρίου

7/9/80 AEK-Καβάλα 5-1 (Α’ Εθνική –πρεμιέρα με ρεσιτάλ γκολ και με σκόρερ δύο γκολ τον νεοαποκτηθέντα Γκέσιο, ενώ από ένα πέτυχαν οι Θώδης, Μπάγεβιτς και ο επίσης νεοαποκτηθείς Κώστας Ελευθεράκης)

7/9/86 Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική –με ερασιτέχνες έπαιξαν οι δύο ομάδες, καθώς οι επαγγελματίες απεργούσαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος)

7/9/2013 ΑΕΚ-Ομόνοια 1-1 ΟΑΚΑ (Φιλικό –η πρόβα τζενεράλε της νέας εποχής της ΑΕΚ, λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό