23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Χρυσές Σφαίρες 2024: Τα σκάνδαλα και οι αξέχαστες cringe στιγμές προηγούμενων ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιανουαρίου πρόκειται να λάβουν χώρα στο Beverly Hilton του Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια οι Χρυσές Σφαίρες 2024, οι οποίες αποτελούν τον προπομπό για τα Όσκαρ και συνεχίζουν, παρά τα προβλήματα, τη μακρά ιστορία τους που ξεκίνησε το 1944.

Τα βραβεία θα παρουσιάσει ο κωμικός Jo Koy και θα μεταδοθούν ζωντανά στις ΗΠΑ στο CBS και μέσα από την streaming πλατφόρμα του Paramount+. Στην Ελλάδα, η τελετή απονομής θα προβληθεί στις 3 π.μ της Δευτέρας (8/1).

Σκοπός των Golden Globes είναι να απονέμουν βραβεία στις καλύτερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές εντός και εκτός ΗΠΑ, όπως αυτές καθορίζονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ.

Φέτος τα μεγάλα φαβορί είναι η «Barbie» και το «Succession» με 9 υποψηφιότητες, ενώ οι ταινίες «Oppenheimer», «The Killers of The Flower Moon» και «Poor Things» ακολουθούν από την πλευρά των ταινιών. Από την πλευρά των τηλεοπτικών σειρών, μετά το «Succession», τα «The Bear» και «Only Murders in the Building» έχουν από 5 υποψηφιότητες και το «The Crown» 4.

Παρά την φήμη και την αξία που έχει για πολλούς η λήψη μίας Χρυσής Σφαίρας, η διοργάνωση έχει χάσει την αίγλη της σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, αφού σκάνδαλα που φέρνουν στο προσκήνιο ρατσισμό, σεξισμό και διαφθορά έχουν συνδεθεί με τους διοργανωτές.

Τα σκάνδαλα για ρατσισμό, σεξισμό και διαφθορά

Πιο αναλυτικά, το Hollywood Foreign Press Association (HFPA) που διοργανώνει και απονέμει τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών έχει δεχτεί κατηγορίες ρατσισμού, σεξισμού αλλά και διαφθοράς με αποτέλεσμα το 2022 τα βραβεία να μην μεταδοθούν τηλεοπτικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατηγοριών σεξισμού αποτελεί η Scarlett Johansson, η οποία κατηγόρησε τις Χρυσές Σφαίρες, λέγοντας συγκεκριμένα ότι μέλη της HFPA έκαναν σεξιστικές ερωτήσεις στις συνεντεύξεις τύπου, αλλά και παρατηρήσεις που έφθαναν στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης, και κάλεσε σε μποϊκοτάζ μέχρι να υπάρξει πλήρης αναμόρφωση.

Στο επίκεντρο, όμως, έχει βρεθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το ζήτημα του ρατσισμού, αφού η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA) είχε δεχτεί σφοδρή κριτική όταν για την 78η απονομή δεν υπήρχε ούτε μία από τις «μαύρες» ταινίες του 2020.

Την απουσία των «Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom» και «Judas and the Black Messiah» ακολούθησε ένα δημοσίευμα των «Los Angeles Times» που αποκάλυψε ότι κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης δεν είναι μαύρο αλλά και ότι ποτέ δεν υπήρξαν μέλη της μαύρης κοινότητας στον Συνεταιρισμό Ξένου Τύπου, που διαχειρίζεται και διοργανώνει τις Χρυσές Σφαίρες.

Στο επίκεντρο, με δημοσίευμα και πάλι των «Los Angeles Times» έχει βρεθεί και η διαφθορά, μπλέκοντας την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Emily in Paris».

Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», 30 ψηφοφόροι στις Χρυές Σφαίρες 2021 βρέθηκαν μετά από πρόσκληση στα γυρίσματα της σειράς. Τα μέλη δέχτηκαν την πρόσκληση και για δύο ημέρες διέμεναν σε πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού.

Κι ενώ η σειρά είχε θεωρηθεί αμφιλεγόμενη, τελικά βρέθηκε ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμικής σειράς.

Τυχαίο;

4 cringe στιγμές στις Χρυσές Σφαίρες

Εκτός από τα σκάνδαλα που έχουν «σημαδέψει» τη διοργάνωση, θυμόμαστε και κάποιες στιγμές καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή που ήταν αρκετά άβολες τόσο για το κοινό που παρακολούθησε live την απονομή, όσο και για όσους έμαθαν εκ των υστέρων τι ακριβώς συνέβη.

2023: «Σκάστε, παρακαλώ πολύ»

Η στιγμή εκφώνησης ενός ευχαριστήριου λόγου στις Χρυσές Σφαίρες αποτελεί όνειρο για πολλούς καλλιτέχνες. Το να σου χαλάσει κάποιος αυτά τα λεπτά εκπλήρωσης του ονείρου, λοιπόν, είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα. Αυτό έπαθαν, όμως, ο Austin Butler (Α Ανδρικό για τον «Elvis»), ο Colin Farrell (Α Ανδρικό Κωμωδία για το «The Banshees of Inisherin») και η Michelle Yeoh (Α Γυναικείο Κωμωδία για το «Τα Πάντα Ολα») το 2023, αφού η ορχήστρα τους «έκοψε» χωρίς να ολοκληρώσουν τον λόγο τους. Και μπορεί οι δύο κύριοι να το πήραν ψύχραιμα, η Michelle Yeoh, όμως, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ίδια τακτική. Έτσι, αντέδρασε, λέγοντας:

«Σκάστε, παρακαλώ πολύ. Απέδειξα ότι μπορώ να σας σπάσω στο ξύλο απόψε και μιλάω σοβαρά».

Αυτή ήταν σίγουρα μία αμήχανη στιγμή, αλλά όχι η μόνη της διοργάνωσης.

2001: Το διάλειμμα της Renée Zellweger για τουαλέτα σε λάθος στιγμή

Μία ακόμα κάπως άβολη στιγμή θυμόμαστε από το 2001, όταν η Renée Zellweger κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία για τη Nurse Betty. Όταν ο Hugh Grant ανακοίνωσε τη νίκη της, εκείνη ήταν άφαντα κα εμφανίστηκε μετά από αρκετή ώρα και αφού ο Grant άρχισε να παραλαμβάνει την τιμή εκ μέρους της.

Η ηθοποιός έσπευσε τελικά στη σκηνή και παραδέχτηκε ότι ήταν στο μπάνιο και έβγαζε κραγιόν από τα δόντια της όταν ακούστηκε το όνομά της.

1996: Ο Brad Pitt δείχνει λίγη αγάπη σε ένα φάρμακο κατά της διάρροιας

Γενικότερα, οι συζητήσεις περί τουαλέτας είναι κάπως άβολες. Και γίνονται ακόμα πιο άβολες όταν βρισκόμαστε σε μία τόσο επίσημη εκδήλωση όπως οι Χρυσές Σφαίρες. Αυτό, ωστόσο, δε φάνηκε να απασχολούσε και τόσο τον Brad Pitt το 1996, όταν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία «12 Monkeys» και ανέβηκε στη σκηνή. Τότε, ο Bitt αισθάνθηκε στην ανάγκη να ευχαριστήσει τους κατασκευαστές ενός φαρμάκου κατά της διάρροιας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω… για την ακρίβεια, τους κατασκευαστές του Kaopectate. Έκαναν μια μεγάλη υπηρεσία για τους συνανθρώπους τους». Ο Pitt, τελικά, εξήγησε, εκτός κάμερας, ότι βασιζόταν στο φάρμακο για να θεραπεύσει ένα πρόβλημα με το στομάχι του.

2015: Ο Jeremy Renner θαυμάζει το ντεκολτέ της J.Lo

Κατά την παρουσίαση του βραβείου καλύτερης δραματικής μίνι σειράς στην τελετή απονομής του 2015, η Jennifer Lopez ρώτησε τον συμπαρουσιαστή Jeremy Renner ποιος θα έπρεπε να ανοίξει τον φάκελο για να ανακοινώσει τον νικητή. «Θέλεις να το κάνω εγώ;» του είπε. «Έχω τα νύχια», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο Renner έριξε μια ματιά στο βαθύ ντεκολτέ της Lopez και αστειεύτηκε: «Έχεις και τις σφαίρες». Το κοινό έμεινε άναυδο, αν και η J.Lo φάνηκε περισσότερο κολακευμένη παρά ενοχλημένη.

κεντρικής εικόνας: AP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό