16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φοροδιαφυγή: Ποια επαγγέλματα θα έχουν μόνο POS

Ειδήσεις Ελλάδα

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται στα 8-10 δισ. ευρώ ετησίως. Ένα από αυτά είναι η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα και υποχρεωτική πληρωμή μέσω POS των υπηρεσιών που παρέχουν επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται στη κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο ενώ σήμερα αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι διατάξεις που προβλέπουν την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας με την οποία ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των χωρών – μελών της Ε.Ε. για τον έλεγχο και τον εντοπισμό των κρυφών εισοδημάτων που αποκτούν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking, Amazon κ.α.) φορολογούμενοι που δραστηριοποιούνται σε τομείς, όπως μισθώσεις ακινήτων και μέσων μεταφοράς, παροχή προσωπικών υπηρεσιών, πώληση αγαθών κ.ά.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής «υπάρχουν πολλές σκέψεις αλλά ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ομηρος Τσάπαλος στον ΣΚΑΙ για να προσθέσει ότι μαζί με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024 εξετάζεται η υποχρεωτική εξόφληση μέσω POS συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι και τεχνίτες.

Στην περίπτωση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αποκλειστικά με την κάρτα τους την επίσκεψη που θα πραγματοποιούν σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και τις αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχουν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων αναφέρει το δημοσίευμα του ot.gr.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιοριστούν οι συναλλαγές με μετρητά ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ενίσχυση των φορο-μπόνους για τους φορολογούμενους ώστε να υπάρχει το κίνητρο σε κάθε συναλλαγή να εκδίδεται απόδειξη. Μια ιδέα όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου είναι ακόμη και ο διπλασιασμός της φορο-έκπτωσης που φθάνει σήμερα τα 2.200 ευρώ για τις «χρυσές» αποδείξεις από 20 επαγγελματικούς κλάδους, μέτρο το οποίο ωστόσο δεν απέφερε να αναμενόμενα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ψηφιακές πλατφόρμες

Με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο η Ελλάδα μας αποκτά πρόσβαση σε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για όσους δραστηριοποιούνται μέσω μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών. Σύμφωνα με την Οδηγία:

Οι πλατφόρμες διαβιβάζουν τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο – επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού κ.ά.) του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής, τις προμήθειες που κατέβαλε κ.ά. στην φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του ο πωλητής.Τα στοιχεία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά μέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών (CCN), που έχει αναπτύξει η Ένωση. Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων, διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκησαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση τα στοιχεία αυτά θα μπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές με εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται στις διασυνοριακές πωλήσεις, αλλά αφορούν και τις υπηρεσίες που παρέχονται από αγοραστές και πωλητές που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας και πραγματοποίησαν μια συναλλαγή μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.Η καταγραφή των στοιχείων πωλητών, που ήταν ενεργοί την 1η Ιανουαρίου 2023, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό