16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υποθήκη πρόκρισης με νέο 2-0 (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία από τις πιο μεγάλες νίκες της ευρωπαϊκής της ιστορίας πέτυχε η ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 44 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το 2-0 επί της αγγλικής Ντέρμπι Κάουντι ήταν το θεμέλιο της δεύτερης από τις συνολικά τέσσερις προκρίσεις της ελληνικής ομάδας στη μεγάλη πορεία της μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976-77.

Ήταν μια νίκη επιβλητική, άξια και… πολύ μικρή σε σκορ. Η μεγάλη ΑΕΚ του Φράντισεκ Φάντρονκ έπαιξε μονότερμα τους Αγγλους, δεν της δόθηκε πέναλτι στο 4’, είχε δοκάρι (6’ Νικολούδης) ακυρωθέν γκολ (55’ Νικολούδης) και τεράστιες ευκαιρίες, όπως αυτή του Θωμά Μαύρου στο 75΄, αλλά τελικά πήρε μια νίκη με καλό σκορ χάρη στα γκολ του Γερμανού Βάλτερ Βάγκνερ στο 65’ (με σουτ μετά από έξυπνο τακουνάκι του Μαύρου) και με αυτογκόλ του Ουαλού Ροντ Τόμας στο 68’ μετά από προσπάθεια του Κύπριου εξτρέμ Τάσου Κωνσταντίνου.

Ήταν το δεύτερο 2-0 μετά από εκείνο επί της Ντιναμό Μόσχας στον πρώτο γύρο. Και ήταν ακόμα πιο σημαντικό, καθώς επιτεύχθηκε απέναντι στην 4ηομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος της εποχής, του αγγλικού με τις 22 ομάδες, και με αντίπαλο μια ομάδα οκτώ διεθνών στις πανίσχυρες βρετανικές εθνικές της εποχής εκείνης. Οι Τσάρλι Τζορτζ, Μπρους Ρίοχ και Κόλιντ Τοντ ήταν τα μεγάλα της ονόματα. Μάλιστα, τέσσερις μέρες πριν τον αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας, τα «κριάρια» που δεν είχαν κάνει καλό ξεκίνημα, είχαν πετύχει την πρώτη νίκη τους στο αγγλικό πρωτάθλημα 1976-77, διασύροντας με 8-2 την Τότεναμ!

Οι Αγγλοι είχαν έρθει με… πολύ ύφος στην Αθήνα. Ο αγγλικός τύπος μιλούσε για τη «ζούγκλα» των ελληνικών γηπέδων, ενώ ο μάνατζερ της Ντέρμπι, Ντέιβ Μακάι, έλεγε ότι η ομάδα του θα μπορούσε να αναντρέψει το σκορ στη ρεβάνς του «Μπειζμπολ Γκράουντ» ακόμα και αν έχανε στη Νέα Φιλαδλέλφεια με διαφορά δύο γκολ. Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και μετά το 2-0, όμως «τιμωρήθηκε» για την υπεροψία του με νέα ήττα στη ρεβάνς της Αγγλίας!

Αμέσως μετά τον αγώνα, ο πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος κατέβηκε στα αποδυτήρια και φίλησε έναν έναν όλους τους παίκτες, ενώ ο προπονητής Φράντισεκ Φάντρονκ δεν σταματούσε να λέει «μπράβο σε όλους, σπίτια σας τώρα για ύπνο»!

Περιττό να πούμε ότι η νίκη της ΑΕΚ πανηγυρίστηκε από όλη την Ελλάδα, ενώ ανάμεσα στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ήταν και αυτό του Αρη Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ την επόμενη Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

H σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης, Νικολούδης, Βάγκνερ (76’ Λ. Παπαδόπουλος) Παπαϊωάννου, Μαύρος

Στις 20 Οκτωβρίου

20/10/29 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είχε γεμίσει από νωρίς το μεσημέρι για τον φιλικό αγώνα Ολυμπιακού-Απόλλωνα, η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία άλλων εισιτηρίων και κλείδωσε τις πόρτες, αλλά οι φίλαθλοι που ήθελαν να δουν το αθηναϊκό ντέρμπι εισέβαλαν στο γήπεδο με… ντου!)

20/10/40 ΑΕΚ-Αστέρας 6-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας –ο τελευταίος επίσημος αγώνας της ΑΕΚ, οκτώ μέρες πριν η Ιταλία κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα)

20/10/46 ΑΕΚ-Παγκράτι 5-0  (Πρωτάθλημα Αθήνας)

20/10/57 ΑΕΚ-Φωστήρας 3-2 (Πρωτάθλημα Αθήνας)

20/10/63 ΑΕΚ-Άρης 3-0 (Α’ Εθνική –πρώτη νίκη για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ με τρία γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου στην 6η αγωνιστική!)

20/10/68 AEK-ΠΑΟΚ 0-1 (Α’ Εθνική –δεύτερος αγώνας με προσωρινή έδρα το Καραϊσκάκη και δεύτερη ήττα!)

20/10/07 ΑΕΚ-Λάρισα 1-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 4’ με ωραίο γκολ του Μαντούκα και άντεξε για πάνω από ογδόντα λεπτά με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Μάχο στο 11’ )

20/10/12 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (Α’ Εθνική)

20/10/13 AEK-Αγιος Νικόλαος 3-0 (Γ’ Εθνική)

20/10/2018 Απόλλων Σμύρνης-ΑΕΚ 0-2 (Σούπερ Λίγκα)

20/10/2019 ΑΕΚ – Βόλος 3-2 (Σούπερ Λίγκα, στο ουδέτερο της Ριζούπολης)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό