21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τρ. Αλεξιάδης: Άμεση στήριξη των μικρών επαγγελματιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αθήνα 20.10.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεση στήριξη των μικρών επαγγελματιών –  Άμεση υλοποίηση των προτάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας

Με Αναφορά προς τoυς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης, φέρνει στη Βουλή την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας (Αρ. πρωτ. 915/19.10.2021) με τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με ένα σύνολο 21 προτάσεων που περιλαμβάνουν από τον τρόπο πληρωμής των εισφορών του ΕΦΚΑ και την παράταση της επιδότησης του ενοικίου έως τη μείωση του ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και από τη ρύθμιση των χρεών και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού έως τη νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη δημιουργία του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας ζητά την υλοποίηση των αιτημάτων του, ενώ εκφράζει την αγωνία του για το επερχόμενο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.     

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου, στηρίζοντας τα αιτήματα του και τις διαρκείς διεκδικήσεις του για επαναφορά των δυο βασικών εκπτωτικών περιόδων Φεβρουαρίου και Αυγούστου, κατάργηση  των ενδιάμεσων εκπτώσεων και κατάργηση των επιπλέον Κυριακών εκτός της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, ο Τρύφων Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις και ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την ανταπόκρισή τους στα δίκαια αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.

Επισυνάπτεται η Αναφορά του Βουλευτή και η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας.Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑναφοράΠρος τους κ.κ. Υπουργούς:- Οικονομικών- Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας σχετικά με την στήριξη των μικρών επαγγελματιών για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την επαναφορά στην κανονικότητα»

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας (με Αρ. Πρωτ. 915 /19-10-21) με τις 21 προτάσεις του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας θεωρώντας τις μικρές επιχειρήσεις, ραχοκοκαλιά της οικονομίας, καλεί τα μέλη του σε αγώνα για τη δικαίωση των αιτημάτων του, διεκδικώντας παράλληλα επαναφορά των δυο βασικών εκπτωτικών περιόδων καθώς και κατάργηση των επιπλέον Κυριακών.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 20-10-2021

Ο καταθέτων ΒουλευτήςΑλεξιάδης Τρύφων

ΝΙΚΑΙΑ, 19/10/2021ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 915

Θ Ε Μ Α: «Προτάσεις Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας σχετικά με την στήριξη των μικρών επαγγελματιών για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μετά την επαναφορά στην κανονικότητα».

Αγαπητοί κύριοι/ες,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ότι αφορά τις προτάσεις μας ως ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ σχετικά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σε όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας (καραντίνα), σε διαβουλεύσεις (τηλεδιασκέψεις), σας έχουμε παραθέσει και έχουμε αναπτύξει.

Με τον πτωχευτικό νόμο και το σχέδιο Πισαρίδη τα οποία έχουν στόχο να ενισχυθούν οι μεγάλοι όμιλοι εις βάρος των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έχουν δημόσια παραδεχθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να συγχωνευθούν ή να εξαγοραστούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν (προϋπόθεση για να έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης (Δηλώσεις Γεωργιάδη).

Έχοντας η κυβέρνηση ως κορώνα τον εμβολιασμό για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα δυστυχώς χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας είναι πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία χωρίς ουσιαστικά μέτρα και ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αντί αυτών σε αντιδιαστολή ενισχύουν τις ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας για ελέγχους, πρόστιμα και καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι καταστροφές που είχαμε σε όλη την Ελλάδα (κλιματική αλλαγή) καθ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρέπει να γίνουν έργα ενίσχυσης των υποδομών (σε ότι αφορά τον Δήμο μας στον Κηφισό), που οριακά δεν δημιούργησε προβλήματα, και το κράτος να αδιαφορεί στις εκκλήσεις από καιρό των Δημάρχων των όμορων Δήμων και του Δημάρχου μας για έργα ενίσχυσης των υποδομών του ποταμού και όχι μόνο.

Ο μόνος δρόμος για να δικαιωθούν τα αιτήματά μας (προτάσεις μας), μην βλέποντας να υλοποιούνται από την κυβέρνηση αλλά αντιθέτως να αδιαφορούν σφυρίζοντας, είναι ο δρόμος του αγώνα, ξεπερνώντας δυσκολίες και εμπόδια.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ σχετικά με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συγκεντρωτικά ως παρακάτω:

ΕΦΚΑ:

1. Για τους μήνες που παραμείναμε κλειστοί με κρατική εντολή οι μήνες αυτοί να πληρωθούν από το Κράτος, και για όσους έχουν πληρώσει να συμψηφιστεί με μελλοντικές εισφορές επόμενων μηνών. 2. Μέχρι το τέλος του 2022 να μπορούν να επιλέγουν ως χαμηλότερη κατηγορία στον ΕΦΚΑ του ποσού των 150 € αντί του ποσού των 220 € που ισχύει σήμερα και με τον τρόπο αυτό να εξοικονομηθεί ποσό για πληρωμή των παραπάνω ρυθμίσεων που μπορεί να ενταχθεί.

3. Χρέη Φ.Π.Α. – ΔΗΜΟΣΙΟ: Ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο από 01/03/2020 – 31/07/2021 σε 100 δόσεις με χαμηλότερη δόση του ποσού των 30€ (άτοκα), για να μπορούν να την καταβάλουν και να παραμείνουν στην ρύθμιση αφού θα δημιουργηθούν και οι τρέχουσες υποχρεώσεις.

4. Μείωση Φ.Π.Α. στο 15% για τα καταναλωτικά προϊόντα και στο 6% για τα τρόφιμα.

5. Αφορολόγητο στα 12.000€ για όλους και 1.000€ για κάθε παιδί.

6. Κατάργηση του άδικου φόρου του τέλους επιτηδεύματος.

7. Επιδότηση ενοικίου μέχρι τουλάχιστον 31/12/2021 για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

8. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, και πληρωμή αυτών σε 3 ετήσιες δόσεις αρχομένων από τα Χριστούγεννα του 2021 και εντεύθεν.

9. Να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου, τουλάχιστον για τα έτη 2020 – 2021 – 2022 τουλάχιστον.

10. Η μη τήρηση των 120 δόσεων δεν σε γυρίζει πίσω (θετικό του νομοσχεδίου), αλλά συμπληρωματικά για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας (01/03/2020 – 31/07/2021) θα πρέπει να είναι ΑΤΟΚΑ

11. Επιδότηση των επαγγελματικών δανείων μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022 και των  επιταγών που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους 2021.

12. Ύπαρξη προστασίας της 1ης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση για να μην υπάρχουν παράθυρα για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

13. Διαγραφή τόκων και μέρους του κεφαλαίου για χρέη που δημιουργήθηκαν σε Εφορία και Τράπεζες κατά την διάρκεια της πανδημίας, που θα πρέπει να επισημάνουμε κλείσαμε με κρατική εντολή πράγμα πρωτοφανές για τον κλάδο του εμπορίου.

14. Η «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ» θα πρέπει να μετατραπεί σε ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 €, και άμεση ένταξη των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα ΠΑΓΙΩΝ, στο οποίο σήμερα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό και μόνο. 15. Ένταξη στα προγράμματα στήριξης του κλάδου μας όλων των μικρών επιχειρήσεων χωρίς απαραίτητα και σύμφωνα με εξαγγελίες να υπάρχει συγχώνευση ή εξαγορά αυτών.

16. Επέκταση χρόνου (παράταση) 1 χρόνου τουλάχιστον των ήδη ληγμένων συμβολαίων μίσθωσης για να μην υπάρχουν εξώσεις.

17. Άμεση επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

18. Άμεση απόσυρση του πτωχευτικού νόμου γιατί αγγίζει το εμπόριο και θα διογκώσει τα προβλήματα.

19. Ένας εκ επαγγελματικών λογαριασμών των επιχειρήσεων να είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟΣ για το λόγο ότι με τον συγκεκριμένο λογαριασμό οι επιχειρήσεις να μπορούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους.

20. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τουλάχιστον 1 χρόνο και όχι για 3 μήνες που ισχύει σήμερα.

21. Μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε τις διαρκείς διεκδικήσεις μας:

1. Επαναφορά των 2 βασικών εκπτωτικών περιόδων δηλ. χειμερινές εκπτώσεις (01/2 – 28/2) και Καλοκαιρινές εκπτώσεις (01/08 – 31/08) και κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, προσφορών, και προωθητικών ενεργειών, και να ισχύουν μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και υπό την σκέπη του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

2. Κατάργηση των επιπλέον Κυριακών (εκτός της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα).

Με 10 χρόνια οικονομική κρίση, 2 χρόνια υγειονομική κρίση και διανύοντας περίοδο οικονομικής πανδημίας (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση,) – η οποία θα κρατήσει για αρκετό καιρό όπως φαίνεται – ουδέν μονιμότερον του προσωρινού – θα επιφέρει κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων στον ήδη συνολικά με τις προηγούμενες κρίσεις μεγάλο αριθμό-. θα παρακαλούσαμε ο καθένας από τους αποδέκτες και από την δική του πλευρά να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά με την επίλυση των παραπάνω προτάσεων του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων, γιατί ως γνωστόν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας τις στηρίξουμε ο καθένας και όλοι μαζί.!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό