21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το φυτό που «σώζει» τον καφέ σε έναν ολοένα και πιο θερμό πλανήτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα «ξεχασμένο» φυτό του καφέ το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί σε θερμότερες συνθήκες θα μπορούσε να βοηθήσει το δημοφιλές ρόφημα να «προστατευτεί» από το μέλλον που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Όπως θεωρούν, αυτό που θα πίνουν σύντομα άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είναι το Coffea stenophylla, ένα σπάνιο είδος άγριου καφέ που έχει γεύση σαν την ποικιλία Arabica, μα φυτρώνει σε πιο θερμό περιβάλλον.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ο καλός καφές θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καλλιεργηθεί. Μελέτες υποδεικνύουν πως μέχρι το 2050 περίπου το ήμισυ των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια καφέ υψηλής ποιότητας δεν θα είναι παραγωγικές.

«Το να βρεις έναν άγριο καφέ με καλή γεύση που είναι ανθεκτικός στη θερμοκρασία και την ξηρασία είναι το “άγιο δισκοπότηρο” της καλλιέργειας καφέ» είπε στο BBC News o Άαρον Ντέιβις, επικεφαλής ερευνών καφέ στα Royal Botanic Gardens, Kew.

«Ως κάποιος που έχει γευτεί πολλούς άγριους καφέδες, (λέω ότι) δεν είναι και πολύ καλοί, δεν έχουν γεύση σαν Arabica, οπότε οι προσδοκίες μας ήταν αρκετά χαμηλές» είπε στο BBC News.

«Και μας εξέπληξε το γεγονός πως αυτός ο καφές είχε υπέροχη γεύση. Έχει αυτές τις άλλες ιδιότητες σε σχέση με την αντοχή του στο κλίμα: Θα καλλιεργείται και θα μεγαλώνει υπό πολύ θερμότερες συνθήκες από τον Arabica».

Το Coffa stenophylla είναι ένα είδος άγριου καφέ από τη δυτική Αφρική που, μέχρι τώρα, πιστευόταν ότι έχει εκλείψει εκτός της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Το φυτό ανακαλύφθηκε πρόσφατα να φυτρώνει στην άγρια φύση στη Σιέρα Λεόνε, όπου το καλλιεργούσαν για καφέ περίπου έναν αιώνα πριν.

Ένα μικρό δείγμα κόκκων από τη Σιέρα Λεόνε και την Ακτή Ελεφαντοστού ψήθηκε και μετετράπη σε καφέ, τον οποίο δοκίμασε μια επιτροπή γευσιγνωστών του καφέ.

Πάνω από το 80% των κριτών δεν ήταν σε θέση να βρουν διαφορά μεταξύ Stenophylla και Arabica, όπως τόνισαν οι ερευνητές στο Nature Plants.

Επίσης, κατέγραψαν κλιματικά δεδομένα για το φυτό, που υποδεικνύει ότι μπορεί να αντέξει εν δυνάμει θερμοκρασίες τουλάχιστον 6 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από το Arabica.

Καλλιέργειες θα γίνουν φέτος προκειμένου να αρχίσουν να αξιολογούνται οι δυνατότητες του άγριου αυτού καφέ ως προς τη διασφάλιση του μέλλοντος του καφέ υψηλής ποιότητας. Ο Ντέιβις ελπίζει πως η καλλιέργεια του Stenophylla θα αρχίσει ξανά στη Σιέρα Λεόνε σε μεγάλη κλίμακα. «Δεν θα είναι στις καφετέριες μέσα στα επόμενα ένα-δυο χρόνια, μα νομίζω πως μέσα σε πέντε με επτά χρόνια θα το δούμε να μπαίνει στην αγορά ως ένας “niche” καφές, ως καφές υψηλής αξίας, και μετά νομίζω ότι θα γίνει πιο κοινός» είπε σχετικά.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Arabica αντιπροσωπεύει το 56% της παγκόσμιας παραγωγής, και ο robusta το 43%.

Σημειώνεται πως ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ στη Γερμανία διαπίστωσε ότι αλλαγές στην θερμοκρασία, την βροχόπτωση και την διάρκεια των εποχών θα έχουν ως συνέπεια να μειώνεται συνεχώς η εμφάνιση καλής ποιότητας και πλούσιας γεύσης καρπών του καφέ και να αυξάνεται αντιστοίχως η παρουσία καρπών η επεξεργασία των οποίων δεν θα παράγει το ευχάριστο αποτέλεσμα που έχουμε συνηθίσει να έχουμε μέχρι σήμερα στα φλιτζάνια μας. Αυτό όπως είναι ευνόητο θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της τιμής του αγαπημένου ροφήματος μεγάλου μέρος του πληθυσμού της Γης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό