23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εντυπωσιακό άγνωστο είδος πτερόσαυρου ζούσε στην Ανγκόλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση της οικογένειας πτεροσαύρων στην οποία ανήκει ο πτερόσαυρος της Ανγκόλας. 

Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά όντα στη Γη που ανέπτυξαν την ικανότητα να πετούν. Έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από περίπου 210 εκατ. έτη, δηλαδή περίπου την ίδια χρονική περίοδο με την εμφάνιση των δεινόσαυρων, και εξαφανίστηκαν μαζί με αυτούς πριν από περίπου 65 εκατ. έτη μετά την πτώση στον πλανήτη μας του γιγάντιου αστεροειδή που εξαφάνισε το 80% της ζωής.

Έχουν ανακαλυφθεί αρκετά είδη πτερόσαυρων διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Οι μεγαλύτεροι πτερόσαυροι που γνωρίζουμε είχαν μέγεθος παρόμοιο με αυτό μιας καμηλοπάρδαλης και άνοιγμα φτερών 12 μέτρων. Όταν πετούσαν αυτοί οι πτερόσαυροι αναμφίβολα θα έμοιαζαν με αληθινούς… δράκους.

Στην Αφρική δεν έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα πτερόσαυρων και αυτά συγκεντρώνονται στις βορειότερες περιοχές της ηπείρου. Οπότε η ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός πτερόσαυρου στις νότιες περιοχές είναι της Αφρικής είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική και η επιτυχία μεγαλώνει ανάλογα με το μέγεθος του πτερόσαυρου που εντοπίστηκε.

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Παλαιοντολογικού Μουσείου του Μονάχου και του Πανεπιστημίου NOVA στη Λισαβώνα ανακάλυψε τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους πτερόσαυρων στην Ανγκόλα. Το είδος που έλαβε την ονομασία Epapatelo otyikokolo υπολογίζεται ότι είχε άνοιγμα φτερών 4,8 μέτρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο πτερόσαυρους κυνηγούσε την τροφή του στη θάλασσα και είχε ικανότητες παρόμοιες με τα θαλασσοπούλια που πραγματοποιούν βουτιές αρκετά μέσα στο νερό για πιάσουν το θήραμα τους.

 

MARK WITTON

Naftemporiki.gr

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό