15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το τελευταίο χειροκρότημα στον Γένε Τσάκναντι

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νίκη επί του Ηρακλή με 2-0 στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1967-68 με τα γκολ του Ανδρέα Σταματιάδη στο 46’ και του Κώστα Παπαγεωργίου στο 87’ δεν είχε αξία ως προς το αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ ήταν ήδη πρωταθλήτρια και η απόδοσή της είχε στο μεγαλύτερο μέρος κάτι από… αγγαρεία. Είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» που ανέφερε ότι σε κάποια φάση η μπάλα έφυγε στην εξέδρα και οι φίλαθλοι δεν την επέστρεφαν, εις ένδειξη… διαμαρτυρίας για το ποδόσφαιρο που (δεν) έβλεπαν.

Η αξία εκείνου του απογεύματος ήταν άλλη. Ήταν, βλέπετε, η τελευταία φορά που το κοινό της Νέας Φιλαδέλφειας χειροκροτούσε τον μεγάλο προπονητή Γένε Τσάκναντι. Ο πρωτοποριακός Ουγγρογερμανός τεχνικός που έφυγε από τη ζωή το 2001 στα 76 του χρόνια, είχε συνδέσει το όνομά του με τους δύο πρώτους τίτλους της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική το 1963 και το 1968. Ήρθε στην αρχή της σεζόν 1962-63 και έφυγε στο τέλος της έχοντας οδηγήσει την ΑΕΚ στον πρώτο της μεταπολεμικό τίτλο και επέστρεψε στα μέσα της σεζόν 1966-67, για να οδηγήσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1967-68. Και τότε όμως, μετά από συνεχείς συγκρούσεις με τους παράγοντες του συλλόγου, έφυγε για δεύτερη και τελευταία φορά.

Στις 9/6/1968 οι παίκτες της ΑΕΚ έκαναν γύρο θριάμβου στη Νέα Φιλαδέλφεια με το τρόπαιο που είχε αθλοθετήσει η διοίκηση του συλλόγου, αφού η επίσημη απονομή της ΕΠΟ θα γινόταν το φθινόπωρο. Μαζί τους αποθεώθηκε και ο αναμορφωτής της ομάδας που δε θα εμφανιζόταν άλλη φορά ως τεχνικός της ΑΕΚ στο γήπεδό της. Μέσα στον επόμενο μήνα η ομάδα θα έπαιζε τέσσερα ματς στο Κύπελλο Ελλάδας με Βύζαντα, Πανιώνιο, Αρη και Ολυμπιακό (αποκλείστηκε με 2-1 στα ημιτελικά) αλλά σε όλα η ΑΕΚ ήταν φιλοξενούμενη! Τέσσερις μέρες μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή, στο καθιερωμένο ΔΣ του συλλόγου που γινόταν εκείνα τα χρόνια κάθε Πέμπτη, ο Τσάκναντι ανακοίνωσε την απόφασή του να επιστρέψει στη Γερμανία και η ΑΕΚ προχώρησε στην πρόσληψη του Μπράνκο Στάνκοβιτς που έμελλε να μείνει στην ομάδα τεσσεράμιση χρόνια!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Βασιλείου, Ιορδάνου, Μπαλόπουλος, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Παπαγεωργίου, Νικολαϊδης, Σκευοφύλαξ, Παπαϊωάννου

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, ο Γένε Τσάκναντι πλαισιώνεται πριν την απονομή από τους Παπαϊωάννου, Σοφιανίδη, Βασιλείου, Μπαλόπουλο, Σεραφείδη, Παπαγεωργίου και Σταματιάδη.

Στις 9 Ιουνίου

9/6/32 Απόλλων-ΑΕΚ 2-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

9/6/40 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –νίκη στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια με πέναλτι του Κύπριου Κώστα Βασιλείου στο 66’)

9/6/74 AEK-Ολυμπιακός Βόλου 3-1

9/6/79 Πανιώνιος-ΑΕΚ 3-1 (Κύπελλο Ελλάδας – η πιο μεγάλη έκπληξη έως τότε σε τελικό Κυπέλλου, με την ΑΕΚ να προηγείται με γκολ του Τάσου στο 3’, αλλά να δέχεται τα γκολ των Λίμα, Αναστόπουλου και Παθιακάκη και να χάνει την ευκαιρία για δεύτερο νταμπλ στη σειρά)

29η   9/6/85 Απ. Καλαμαριάς-AEK 1-1 (Α’ Εθνική)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό