21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το σφύριγμα της «οχιάς» ακούστηκε πάλι στο Αιγαίο – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρώτα συνομίλησε με τους δύο σμηναγούς, πιλότους του F-16 Viper. Τους ευχήθηκε «καλή προσγείωση». Ο Πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά ότι από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, η «οχιά» (διθέσια αυτή τη φορά) θα βρισκόταν σε λίγη ώρα στη «φωλιά» της στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Έδωσαν ωτασπίδες σε όσους θα παρακολουθούσαν την απογείωση, γιατί αυτός ο ήχος της «οχιάς» είναι ιδιαίτερος, διαπεραστικός σαν δυνατό σφύριγμα. Άλλοι τις φόρεσαν άλλοι όμως όχι, ήθελαν να ακούσουν τις τουρμπίνες του μαχητικού να μουγκρίζουν.

Ήταν το 5ο Viper που εντάχθηκε στις πολεμικές μοίρες. Η υπεροχή πλέον της χώρας μας στους ουρανούς είναι γεγονός. Οι πιλότοι των F-16 Vipers, όταν βρίσκονται στον αέρα βλέπουν τον στόχο χωρίς ο στόχος να τους βλέπει. Μπορούν να εκτοξεύσουν με ακρίβεια πύραυλο από μεγάλη απόσταση και ο στόχος να μην γνωρίζει από πού του ήρθε, μπορούν να συντονίζονται με άλλα F-16 Viper που βρίσκονται στον αέρα, καθώς και με τα Rafale όπως και με τα F-35 όταν αυτά έρθουν. Πρόκειται για ένα υπερόπλο στον ουρανό του Αιγαίου.

«Μένουμε Ευρώπη;»

***Μπορεί να έρθουν νύχτα αλλά θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και την αναβάθμιση των F-16 σερ Viper, αλλά και με τη μοίρα των F-35 αργότερα, οι Ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ σε μια στιγμή που οι γείτονές μας έχουν οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Μίλησε ακόμα για αλλαγή εικόνας που αποτυπώνεται και στο πεδίο της αεροπορικής βιομηχανίας, με την ΕΑΒ να έχει αφήσει πίσω της τις περιπέτειες του παρελθόντος, όπως τόνισε. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει για τις ανοικτές απειλές: «Στο πεδίο των ανοιχτών απειλών απαντάμε με αποφασιστική ετοιμότητα στην όποια μεγαλόστομη επιθετικότητα» επισήμανε και συνέχισε: «Όσοι διαλαλούν ότι ίσως έρθουν μια νύχτα ξαφνικά να ξέρουν ότι μπορεί να ξυπνήσουν μια νύχτα και να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα».

***Και ακόμα δεν είδαν ούτε τα Vipers ούτε τα Rafale

Ο εκνευρισμός των Τούρκων για την ποιοτική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και για την υπεροχή της στους αιθέρες γίνεται πλέον καθημερινός. Και ξέρετε πώς τον εκδηλώνουν; Με μαζικές εισόδους στον εθνικό εναέριο χώρο. Κάθε φορά το ίδιο, στις εμπλοκές (dogfights) υπερισχύουν τα ελληνικά μαχητικά και όμως οι Τούρκοι επιμένουν. Χθες, για παράδειγμα, υπήρξαν 11 εμπλοκές, όταν 18 τουρκικά F- 16, οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος επιχείρησαν να προκαλέσουν. Τα τουρκικά F- 16 μαζί με τα UAV πραγματοποίησαν 65 παραβιάσεις. Για άλλη μια φορά προκάλεσαν, για άλλη μια φορά αναχαιτίστηκαν, για άλλη μια φορά «έφαγαν ξύλο» στις αερομαχίες, όπως μου έλεγε ένα πιλότος των F-16. Και ακόμα δεν έτυχε να αντιμετωπίσουν ούτε τα Viper, ούτε Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

***Η περιπλοκή των υποκλοπών περνά στην Ολομέλεια της Βουλής

Η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές (ή παρακολουθήσεις ή επισυνδέσεις- πείτε τις όπως θέλετε) μεταφέρεται σήμερα το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την… Υγεία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, να ζητήσει και πάλι παραίτηση Μητσοτάκη αλλά και να διαβάσει τα έξι ονόματα που έλαβε από την ΑΔΑΕ. Έτσι μεσούσης της (παρατεταμένης) προεκλογικής περιόδου, φωτιές άναψε η επιστολή Ράμμου για τις επισυνδέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε έξω από το Προεδρικό την παραίτηση του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να παραιτηθεί». Η απάντηση στον κ. Ράμμο (και εμμέσως στον κ. Τσίπρα) ήταν άμεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος με μια μακροσκελή (και σκληρή) δήλωσή του για τον κ. Ράμμο αναφέρει: «Τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ, συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ.

Την ίδια ώρα ένα SMS που εστάλη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο τους έλεγε να παρευρίσκονται όλοι σήμερα στη Βουλή όταν θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας (αυτό γίνεται πάντοτε όταν πρόκειται να μιλήσει πολιτικός αρχηγός), ορισμένοι το εξέλαβαν πως ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση και δημιουργήθηκε νέος αναβρασμός. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, σήκωσε το γάντι και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει (εάν τολμά) πρόταση δυσπιστίας, ενώ έκανε λόγο για «μεθόδευση, που μήνες τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη» (σ.σ. «φωτογραφίζοντας» τα δημοσιεύματα για την υπόθεση των υποκλοπών).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως έστειλε ως απάντηση ένα… non paper: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεσμικός και δε πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της βουλής στο ναό της δημοκρατίας. Αύριο αναμένεται να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την υγεία στην ολομέλεια», διαψεύδοντας περί κατάθεσης μομφής..

***Πού πήγαν οι βουλευτές;

Μπορεί το πολιτικό θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη, με τις υποκλοπές, την ακρίβεια, την μικρή Μαρία, τις επερχόμενες εκλογές, αλλά στη Βουλή η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Η πρώην πολύβουη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σχεδόν άδεια και να σκεφτείτε έρχονται σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτό της Υγείας, του αποκλεισμού του μορφώματος του Κασιδιάρη, το πόθεν έσχες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα. Να σκεφτείτε ότι χθες στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης η οποία που συζητούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (ανάμεσα στα άρθρα είναι αυτό για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου) οι περισσότεροι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή εμφανίστηκαν σε… τηλεδιάσκεψη, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Προέδρου της Επιτροπής Μάξιμου Χαρακόπουλου. Τώρα πιθανόν να πείτε πού βρίσκονται οι βουλευτές;

Οι περισσότεροι κόβουν πίτες, άλλοι βρίσκονται στα κανάλια και άλλοι στις εκλογικές τους περιφέρειες. Περιμένουν, βλέπετε, να προκηρυχθούν οι εκλογές, ώστε να κλείσει και η Βουλή και απερίσπαστοι να δώσουν τον αγώνα για τη επανεκλογή τους. Αλλά σήμερα, όταν ανακοινώθηκε πως θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να βρεθούν πολλοί στην Βουλή..

***Πίσω από την πρώτη θεματική συνέντευξη

Θα σας πάω τώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όπου ο Πρωθυπουργός έδωσε προχθές την πρώτη του θεματική συνέντευξη για την Οικονομία. Το πλάνο ήταν όπως οι συνεντεύξεις στην ΔΕΘ, πλην όμως το περιεχόμενο εντελώς διαφορετικό Τι είχε η συνέντευξη τύπου; Απολύτως τίποτε, λένε ακόμα και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες. Πέραν της αγωνίας για το αν ο πρωθυπουργός θα διαλύσει την κυβέρνηση και θα πάει σε εκλογές ή θα ανακοινώσει την ημερομηνία της κάλπης… έτερος ουδέν. Άλλωστε, όπως μου έλεγε ένας γαλάζιος βουλευτής οι θεματικές συνεντεύξεις έχουν σκοπό να μην μονοπωλούν οι ερωτήσεις του τύπου πότε θα γίνουν οι εκλογές, πότε θα διαλυθεί η Βουλή, με ποιο κόμμα θα συνεργαστείτε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Αλλά αυτή συνέντευξη έγινε μάλλον για να γίνει και για να επιχειρηθεί , όπως ορισμένοι προεξόφλησαν, σύγκριση της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή.

Είναι γεγονός, (σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών κύκλων) ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα έκανε επιεικώς… μπάχαλο, με τραγικές επιλογές και αποφάσεις. Αλλά αυτά είναι παρελθόν κι έγιναν σε περιόδους ιδιαίτερα ταραγμένες κι επικίνδυνες για την ίδια την επιβίωση της χώρας. Τι νόημα έχει, έλεγαν πολιτικοί κύκλοι, «να κάνεις συγκρίσεις που απλά υπηρετούν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και τίποτε άλλο; Αφήστε που υπήρξε τριπλή ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη και πριν προλάβει να απαντήσει σε αυτήν ο πρωθυπουργός, ακούστηκε από τον ερωτώντα να λέει (θέλω να πιστεύω ως αστείο το είπε) «οι απαντήσεις είναι εύκολες…»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό