16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το νέο VW Golf είναι έτοιμο!

Ειδήσεις Ελλάδα

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της σημαντικής έκθεσης CES στο Λας Βέγκας η VW έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του καμουφλαρισμένου ανανεωμένου Golf GTI. Που θα παρουσιαστεί επίσημα την άνοιξη. Έγκαιρα για την συμπλήρωση μισού αιώνα από την πρεμιέρα του αρχέτυπου που έσωσε στην ουσία τη γερμανική εταιρεία από την καταστροφή.

Σε αυτά τα 50 χρόνια οι μέχρι στιγμής οχτώ γενιές του Golf έχουν κατασκευαστεί συνολικά 37 εκατομμύρια φορές, ενώ η ανανεωμένη εκδοχή της τελευταίας θα ξεχωρίζει κυρίως με τη νέα σχεδίαση της μάσκας του. Η οποία, χάρη στη φωτεινή της λωρίδα που συνδέει οπτικά τους LED προβολείς παραπέμπει στα ηλεκτρικά της μάσκας.

Κατά τα άλλα θα υπάρχουν καινούργιας σχεδίασης προφυλακτήρες, ενώ σημαντικές είναι οι αλλαγές στο εσωτερικό. Και αυτό γιατί η οθόνη του αναβαθμισμένου στην πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού MIB του συστήματος infotainment στο κέντρο του ταμπλό έχει μεγαλώσει στις 12,9 ίντσες και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων στις 10,4.

Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT στο σύστημα MIB, ενώ ο φωνητικός βοηθός IDA, που βασίζεται στο ChatGPT, επιτρέπει την πιο φυσική αλληλεπίδραση του συστήματος με όσους το χρησιμοποιούν.

Από πλευράς επενδύσεων χρησιμοποιείται πλέον και το Artilur, ενός ανακυκλωμένου υλικού παρόμοιου με το Alcantara, στις πιο πλούσιες εκδόσεις, ενώ μια καλοδεχούμενη αλλαγή είναι η χρήση συμβατικών μπουτόν στο θέση των χειριστηρίων αφής στο τιμόνι.

Κάτι που ισχύει και για τους συρόμενους διακόπτες αφής στην κεντρική κονσόλα που πλέον είναι επιτέλους φωτιζόμενοι.

Στη γκάμα των κινητήρων οι plug-in υβριδικές εκδόσεις eHybrid και GTE PHEV χρησιμοποιούν πλέον τον πιο σύγχρονο 1,5 TSI και πιο ισχυρά ηλεκτρικά μοτέρ, καθώς και μεγαλύτερη μπαταρία που εξασφαλίζει ηλεκτρική αυτονομία της τάξης των 100 χιλιομέτρων.  

Η βάση θα είναι και πάλι ο 1.0 eTSI των 110 ίππων και θα ακολουθούν οι 1.5 eTSI με 130 ή 150 ίππους και ήπια υβριδική τεχνολογία, καθώς και οι μεγαλύτεροι 2.0 TSI και TDI, καθώς και τα GTI και GTD.

Ενδιαφέρον είναι πως η ανανεωμένη γενιά του Golf θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο, τόσο για λόγους εκπομπής ρύπων όσο και προτιμήσεων των αγοραστών μιας και στο GTI π.χ. μόλις το 5% επιλέγει χειροκίνητο κιβώτιο.

Η νέα, 9η γενιά του Golf που θα βασίζεται στο ηλεκτρικό πλαίσιο SSP θα παρουσιαστεί το 2026, ενώ μετά τη χαλάρωση των προδιαγραφών Euro 7 είναι πολύ πιθανόν για κάποια χρόνια να πωλείται παράλληλα με την τρέχουσα, 8η γενιά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό