18 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το λιλιπούτειο αλλά ταχύτατο McMurtry Speirling περνά στην παραγωγή!

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν δεν θυμάσαι το McMurtry Speirling δεν σε αδικώ. Η παρουσίαση του το καλοκαίρι του 2021 πέρασε σχετικά απαρατήρητη αλλά το μικροσκοπικό μοντέλο έχει καταφέρει πράγματα που το τοποθετούν εμφατικά στον χάρτη της κατά τα άλλα… βαρετής βιομηχανίας αυτοκινήτου. Το Speirling δημιουργήθηκε με στόχο να προκαλέσει το κατεστημένο και να κολυμπήσει αντίθετα στο ρεύμα που θέλει τα σύγχρονα αυτοκίνητα να είναι ολοένα και μεγαλύτερα αλλά και βαρύτερα. Έτσι, η δημιουργία της McMurtry Automotive είναι ένα sports car με μήκος που δεν υπερβαίνει τα 3.45 μέτρα, πλάτος 1.58 μέτρων και ύψος μόλις 1.02 μέτρα. Το μεταξόνιο του αγγίζει τα 2.0 μέτρα και κινείται χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά παράγουν 1.000 άλογα! Ναι, σωστά διάβασες, ηλεκτροκινητήρες. Το McMurtry Speirling είναι αμιγώς ηλεκτρικό και για την τροφοδοσία των ηλεκτροκινητήρων με ενέργεια φροντίζει μία μπαταρία 60 kWh. Θα περίμενε κάποιος ανυποψίαστος λοιπόν να ζυγίζει 1.5-2.0 τόνους αλλά χάρη στο ανθρακονημάτινο monocoque, το επίσης ανθρακονημάτινο αμάξωμα και τις διαστάσεις αυτοκινήτου… τσέπης, το εντυπωσιακό sports car δεν ζυγίζει περισσότερο από 1.000 κιλά!

Η επόμενη λογική υπόθεση λοιπόν, ιδίως αν συμπληρώσουμε ότι η ισχύς των 1.000 ίππων περνά στον δρόμο αποκλειστικά από τους τροχούς του πίσω άξονα είναι ότι το McMurtry Speirling είναι… σκοτώστρα, όμως ούτε αυτό ισχύει. Βλέπεις, το αυτοκίνητο έχει έναν ακόμα άσσο στο μανίκι του και αυτός δεν είναι άλλος από το σύστημα ενεργής αεροδυναμικής. Το Speirling εξοπλίζεται με ένα πατενταρισμένο “Downforce-on-Demand Fan System” που με πιο απλά λόγια, σημαίνει πως έχει έναν πανίσχυρο ανεμιστήρα στο πίσω μέρος που… ρουφάει το αμάξωμα στο έδαφος ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα, την κλίση του αμαξώματος ή την κατεύθυνση του ανέμου. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσφυση του Speirling διαδραματίζουν και τα slick ελαστικά με τα οποία ντύνονται οι 18άρες ζάντες ελαφρού κράματος και προσφέρουν μία επιφάνεια της τάξης των 270 χιλιοστών για τους τροχούς του εμπρός άξονα και 300 χιλιοστών για αυτούς του πίσω. Σκέψου λοιπόν ένα sports car με 1.000 άλογα, slick ελαστικά και περίπου 2.000 κιλά downforce και πες μου ότι μόνο και μόνο το άκουσμα αυτών των αριθμών δεν σου προκαλεί τρόμο. Να συμπληρώσουμε δε, ότι σύμφωνα με την εταιρία, το Speirling είναι ικανό να παράγει πλευρική επιτάχυνση έως και 3G σε κλειστές στροφές όπως η “Village” στο Silverstone ή η διάσημη φουρκέτα στο Μονακό! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Speirling χρειάζεται μόλις 1.5 δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει το σπριντ στα 100 km/h και η τελική του ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 306 km/h αν κάποιος είναι αρκετά θαρραλέος να το κάνει με ένα τόσο μικρό όχημα.

Φυσικά, η McMurtry έχει προχωρήσει σε μία σειρά βελτιώσεων και αναβαθμίσεων σε όλα τα επιμέρους συστήματα του Speirling για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα: από το σύστημα πέδησης, τα πεντάλ, την ηλεκτρική αρχιτεκτονική, το chassis, το σύστημα διεύθυνσης, το κιβώτιο, την μπαταρία κ.ά. ενώ προσφέρει προαιρετικά και ABS. Έτσι καταλήγουμε στην τιμή. Το McMurtry Speirling Pure όπως είναι το πλήρες όνομα του, κοστίζει από 820.000 λίρες Αγγλίας προ φόρων, που μεταφράζονται σε 955.546 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία.  Η πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2025 και η παραγωγή της εξωφρενικής δημιουργίας θα περιοριστεί στα 100 οχήματα! Τι άλλο να πούμε; Ότι παρά το μικρό του μέγεθος μπορεί να φιλοξενήσει οδηγό με ύψος έως και 2.0 μέτρων και βάρος έως 150 κιλών ή ότι η μπαταρία διαρκεί για έως και 10 γύρους στην πίστα του Silverstone και δεν χρειάζεται περισσότερο από 20 λεπτά για να φορτίσει; Η εμπειρία οδήγησης πρέπει να είναι πραγματικά μοναδική!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό