16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα γνωρίζετε; Αυτά είναι τα 3 πιο εντυπωσιακά αλλά άγνωστα αξιοθέατα της Ελλάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποιο είναι το ομορφότερο θέμα που έχετε καταγράψει αυτά τα 8 χρόνια που ταξιδεύετε και ανακαλύπτετε παράλληλα την Ελλάδα;

Σε αυτό το ερώτημα το Up Stories έδωσε απάντηση με ένα βίντεο που συμπεριλαμβάνει τα κορυφαία 3 θέματα και τα παρουσιάζουν.

Σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή έπαιξε τόσο η σπανιότητα αλλά και η δυσκολία καταγραφής του όλου θέματος.

Ας ξαναθυμηθούμε λοιπόν που βρίσκονται το σπανιότερο ναυάγιο σε ολόκληρη την Ευρώπη, η βυθισμένη γέφυρα που ένωνε 2 νησάκια πριν από τουλάχιστον 1.500 χρόνια αλλά και η πιο περίεργη ίσως κατασκευή σε ολόκληρη την Ευρώπη που χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 3.000 χρόνια και δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα για αυτή.

Το μοναδικό ναυάγιο τσιμεντένιου πλοίου στη Μεσόγειο σε έναν επίγειο παράδεισο

Το ναυάγιο που βρίσκεται στα Λιχαδονήσια και αποτελεί ατραξιόν και πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται το φημισμένο αυτό σύμπλεγμα νησιών είναι κατασκευασμένο από τσιμέντο (οπλισμένο σκυρόδεμα) και όχι από ξύλο ή σίδερο όπως έχουμε συνηθίσει να είναι τα καράβια στις μέρες μας.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που είχε αναπτύξει ο Γερμανικός Στρατός κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξυπηρετούσε τόσο στον χρόνο παραγωγής ενός τέτοιου είδους πλοίου, όσο και στην έλλειψη χάλυβα εκείνη την εποχή.

Το ναυάγιο του τσιμεντόπλοιου “PIONEER I” βρίσκεται στον βυθό της συγκεκριμένης περιοχής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν βομβαρδίστηκε ήταν φορτωμένο με πολεμικό υλικό, το οποίο προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατεχόμενων νησιών καθώς και την αποστολή εφοδίων στα Afrika Corps. Τα τσιμεντόπλοια καθελκύονταν στη «Γερμανική σκάλα» στον Πειραιά.

Ειδικότερα, το ανώτερο τμήμα του ναυαγίου βρίσκεται στα 9 μέτρα βάθος και φτάνει τα 16 μέτρα.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα εξωτικά Λιχαδονήσια!

Τα Λιχαδονήσια, ή αλλιώς οι Λιχάδες, είναι ένα σύμπλεγμα από εφτά ή και περισσότερα μικρά νησιά και νησίδες στα βορειοδυτικά της Εύβοιας. Βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο εκεί που ενώνετε ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος με τον Μαλιακό και απέναντι από τα Καμένα Βούρλα.

Τα Λιχαδονήσια σχηματίστηκαν κατόπιν ηφαιστειακής δραστηριότητας ενώ μεγάλο τμήμα των νησιών βυθίστηκε από σεισμό του 426 π.Χ. Το όνομά τους προήλθε από τον Λίχα, τον δούλο του Ηρακλή, ο οποίος του παρέδωσε τον χιτώνα της Δηιάνειρας, σύμφωνα με τη μυθολογία και επειδή ο Ηρακλής τον θεώρησε υπαίτιο για τον χιτώνα, τον εκσφενδόνισε στην θάλασσα. Από τα κομμάτια και το αίμα του σχηματίστηκαν οι Λιχάδες!

Μερικές από τις ονομασίες των νησίδων είναι η Μονολιά , η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, ο Βοριάς, το Λιμάνι καθώς και άλλοι μικροί σκόπελοι και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια.

Πως θα φτάσετε στα Λιχαδονήσια

Την καλοκαιρινή περίοδο εκτελούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακο δρομολόγια από το λιμάνι των Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας.

Εμείς σας προτείνουμε το Ποσειδών Marine Center που εμπιστευτήκαμε για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Το έμπειρο και φιλόξενο πλήρωμα θα σας ξεναγήσουν στα Λιχαδονήσια και τα αξιοθέατα της περιοχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η άγνωστη βυθισμένη αρχαία γέφυρα της Ελλάδας και ένας μαγικός κρατήρας με νούφαρα

Ένα από τα μέρη που δεν είναι τόσο γνωστά και δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί εύκολα την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του βρίσκεται στη Φωκίδα. Ο λόγος για τη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας, που δείχνει ακριβώς αυτό: πως κάθε γωνιά αυτής της γης κρύβει ένα μυστικό και φιλοξενεί ίχνη χιλιετιών ιστορίας.

Η βυθισμένη γέφυρα της Ελλάδας

Ακριβώς έξω από την πόλη της Ιτέας, μπορεί κανείς να δει δύο όμορφα νησάκια. Στην αρχαιότητα, ο Άγιος Αθανάσιος συνδεόταν με το γειτονικό νησί του Αγίου Κωνσταντίνου με τεχνητή πέτρινη γέφυρα. Η γέφυρα είχε μήκος 210 μέτρα.

Σήμερα, ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής φαίνεται στον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η πέτρινη κατασκευή ήταν μια προβλήτα από πέτρες 20-60 κιλών και είχε πλάτος μόλις 4 μέτρα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι χτίστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε μετά από μια γεωλογική αλλαγή στην περιοχή.

Ο κρατήρας με τα νούφαρα

Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, μπορεί κανείς να βρει αρκετούς κρατήρες. Σύμφωνα με μια εύλογη εξήγηση, αυτοί οι κρατήρες είναι το αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών. Ωστόσο, άλλοι πιστεύουν ότι είναι τα αποτελέσματα βροχών μετεωριτών που δημιούργησαν αυτά τα εντυπωσιακά τοπία.

Ο πιο όμορφος κρατήρας είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα δύο νησιά του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτόν τον κρατήρα είναι ότι πρέπει να ξέρετε πού ακριβώς να τον αναζητήσετε, καθώς δεν είναι ορατός από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τα δημοφιλή θέρετρα της Ιτέας και του Γαλαξιδίου.

Είναι ένας όμορφος και ταυτόχρονα εντυπωσιακός κρατήρας με διάμετρο 150 μέτρα και βάθος περίπου 50 μέτρα. Ο κρατήρας φιλοξενεί ένα σπάνιο μείγμα υδρόφυτων και τεράστιων νούφαρων, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο τοπίο.

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την ομάδα Up Stories:

Μια επίσκεψη στην περιοχή επιβάλλεται, όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, καθώς μπορείτε να συνδυάσετε μια επίσκεψη στο όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι και μια επίσκεψη στο επιβλητικό και ιστορικό μέρος των Δελφών που είναι κοντά και θεωρούνται ο Ομφαλός της Γης.

Το μυστήριο με το Δρακόσπιτο στο όρος Όχη στην Κάρυστο…

Τα Δρακόσπιτα είναι 23 παράξενα κτίσματα που στέκουν όρθια εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Νότια Εύβοια….

Μια κατασκευή άκρως μυστηριώδες που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το ελληνικό Στόουνχετζ.

Κάποιοι βλέπουν σε αυτή να σχηματίζεται μια μάσκα αρχαίου πολεμιστή, άλλοι βλέπουν να σχηματίζεται το πρόσωπο ενός πιθήκου, ενώ κάποιοι άλλοι διακρίνουν ένα σύμβολο από τη φυλή των Ίνκας.

Σε κάθε περίπτωση το μυστηριώδες δρακόσπιτο της Εύβοιας στην κορυφή του όρους Όχη στα 1365m υψόμετρο είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχετε δει και ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε κινηματογραφήσει στα 5 χρόνια που ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα και καταγράφουμε της ομορφιές της από ψηλά.

Ένα σκηνικό που ακόμα και οι κορυφαίοι σκηνοθέτες του Hollywood δεν θα μπορούσαν να φανταστούν στέκει πολύ καλά κρυμμένο και καμουφλαρισμένο στην κορυφή του Όρους Όχη.

Αρχικός μας σκοπός ήταν να φτάσουμε ως εκεί περπατώντας για ώρες στην απότομη πλαγιά του όρους όμως η μάχη με τη ζέστη αλλά πάνω από όλα με τα δεκάδες φίδια που συναντήσαμε ήταν άνιση.

Ας είναι καλά η τεχνολογία όμως και τα drone της ομάδας μας τα οποία αν και χρειάστηκε να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα όρια τους τελικά κατάφεραν να μας προσφέρουν ανεπανάληπτες εικόνες.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Απολαύστε την.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό