16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΤΑΙΠΕΔ: Εννέα «μνηστήρες» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εννέα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε εννέα μη-δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό(65%) της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με option για την απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ, του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων(ΕΛ.ΠΕ).

Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

C.G GAS Limited MET HOLDING AG POWER GLOBE LLC SHELL GAS B.V. VITOL HOLDING B.V. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E. Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V. Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. 

Σήμερα μέτοχοι της ΔΕΠΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με ποσοστά 65% και 35% αντίστοιχα. Το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ έχουν προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), ώστε να παρέχεται υπό όρους το δικαίωμα στον προτιμητέο επενδυτή να αποκτήσει και τις μετοχές που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε «ΔΕΠΑ Εμπορίας» και θα διατηρεί είτε απευθείας είτε μέσω των θυγατρικών της το σύνολο των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου. Το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε πως η συμμετοχή εννέα μεγάλων ομίλων – ελληνικών και ξένων – στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας «ξεπερνά τις προσδοκίες και είναι μια εξαιρετικά θετική είδηση. Είναι μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στην διεθνή καταιγίδα. Είναι όμως και μια απόδειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθηκε σε σωστές βάσεις.

Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε σκληρά και συστηματικά για να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της κρίσης και να προσελκύσουμε πολλές και σοβαρές επενδύσεις στην πατρίδα μας» τόνισε ο υπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό