23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Προς απαλοιφή η αναφορά περί δυνατότητας δίωξης όταν παραβιάζεται το απόρρητο

Ειδήσεις Ελλάδα

Την κατάθεση νομοθετικής βελτίωσης στο επίμαχο εδάφιο του άρθρου 43 του νομοσχεδίου που θεσπίζει ότι τα μέλη των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορούν να διώκονται “εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους” προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Αντίθετα – όπως είπε – «θα παραμείνει η αναφορά ότι θα μπορούν να διώκονται “αν ενήργησαν με δόλο”».

Κατά την έναρξη της συζήτησης επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι η αναφορά σε δυνατότητα άσκησης δίωξης σε μέλη ή το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών «αλυσιτελώς έχει τεθεί» στο σχέδιο νόμου επισημαίνοντας ότι «η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου». «Επομένως καλύπτεται από τη μείζονα διατύπωση και δεν χρειάζεται αυτή η αναλυτική απαρίθμηση. Καθώς η επιλογή που κάνει ο νομοθέτης είναι να περιορίσει το ακαταδίωκτο σε εξ αμελείας τελούμενα αδικήματα. Η παραβίαση του απορρήτου πάντοτε τελείται εκ δόλου, δεν γίνεται να τελεστή εξ αμελείας» είπε.

Η συνεδρίαση, συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις επί της Αρχής του σχεδίου νόμου των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Αύριο η ακρόαση φορέων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε πως αυτό το σχέδιο νόμου είναι το τελευταίο που θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μέχρι τις διακοπές των εργασιών της για το Πάσχα και ενδεχομένως της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η Επιτροπή αποφάσισε αύριο να διεξαχθεί η ακρόαση φορέων και η επί των άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου. Την Μεγάλη Δευτέρα θα διεξαχθεί η β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή και την Μεγάλη Τρίτη θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό