15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ποιοι θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας – Τι προβλέπει ρύθμιση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νέα ρύθμιση, θα δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1929 και κανένας νόμος μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να ρυθμίσει

Νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε πάνω από 70.000 ακίνητα του Δημοσίου που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες πριν από δεκαετίες, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που σύντομα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η νέα ρύθμιση, θα δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 1929 και κανένας νόμος μέχρι τώρα δεν έχει μπορέσει να ρυθμίσει.

Πρόκειται για το 92% των δημοσίων ακινήτων που επί δεκαετίες έχουν γίνει σπίτια, κτήματα, επαγγελματικές στέγες. Με τη ρύθμιση που έρχεται οι πολίτες που κατέχουν δημόσια ακίνητα θα μπορούν να τα εξαγοράσουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ποσό της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατοχής και το είδος του ακινήτου. Το τίμημα, ανάλογα με το ύψος του, θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις. Το ύψος του τιμήματος θα καθορίζεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η εξαγορά των καταπατημένων δημοσίων ακινήτων και εκτάσεων θα γίνει «υπό προϋποθέσεις, με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, μέσα από μια ταχεία και αυτοματοποιημένη διαδικασία, με δικλίδες όμως ασφαλείας ώστε να εξαιρούνται ακίνητα που είναι απαραίτητα για την ικανοποίηση κρατικών αναγκών ή παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον».

Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 40 χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό