21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ποια είναι η διαδικασία στη βουλή, τι προβλέπει το Σύνταγμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, εναντίον της κυβέρνησης είναι μία Συνταγματική διαδικασία που περιγράφεται στον καταστατικό χάρτη της χώρας στο άρθρο 84 και αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής – την αρχή της δεδηλωμένης. 

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος αναφέρεται ρητά πως η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται μόνο εάν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές του 1 / 6 του όλου αριθμού των βουλευτών (50 υπογραφές} και περιγράφει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της άρσης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

Με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας – η οποία δεν μπορεί να υποβληθεί νωρίτερα από περίοδο έξι μηνών από την τελευταία πρόταση μομφής – το Σώμα διακόπτει τις εργασίες του για δυο ημέρες – με την κυβέρνηση ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας. 

Η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας διαρκεί τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης απαιτείται να υπερψηφιστεί – θετική ψήφος – από 151 βουλευτές.   

Σημειώνεται πως στο παρελθόν, προτάσεις δυσπιστίας έχουν μετατραπεί με απόφαση της κυβέρνηση σε ψήφο παροχής εμπιστοσύνης – μία κίνηση που αδρανοποιεί την πρόταση μομφής και με την οποία οι περισσότεροι Συνταγματολόγοι διαφωνούν.

Δείτε εδώ τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος για την εμπιστοσύνη της Βουλής

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό