20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Πλήρους κλίμακας εισβολή» της Ρωσίας- Εκρήξεις κοντά στο Κίεβο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε διάγγελμά του νωρίτερα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι. Όπως είπε στο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές της Ουκρανίας και στους ουκρανούς συνοριοφύλακες, με τις εκρήξεις να ακούγονται σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόηο για «πλήρους κλίμακας εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό επίθεση. Αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Η ώρα για δράση είναι τώρα», είπε.

Τη ρωσική εισβολή επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Τζερεσένκο . «Η εισβολή άρχισε. Μόλις ξεκίνησαν πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικά αρχηγεία, αεροδρόμια, στρατιωτικές αποθήκες, κοντά στο Κίεβο, το Χάρκοβο, τον Δνείπερο», έγραψε σε ανάρτησή του.

«Πυροβολισμοί στα σύνορα είναι σε εξέλιξη. Από σήμερα, υπάρχει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ρωσικά στρατεύματα στην Οδησσό και τη Μαριούπολη

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν αποβιβαστεί στην Οδησσό ενώ άλλα περνούν τα σύνορα προς το Χάρκοβο. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε την ανακοίνωση μέσω Telegram, προσθέτοντας ότι επιθέσεις με ρουκέτες στοχεύουν ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη σε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο. 

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρει ότι έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις εναντίον δέκα ουκρανικών περιοχών, κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, υπάρχουν οι αναφορές που έρχονται από όλη την Ουκρανία υποδεικνύουν ΄ότι αυτό που συμβαίνει απέχει πολύ από μια περιορισμένη επιχείρηση από τη Ρωσία. Αντίθετα, φαίνεται ότι ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις διαφορετικών ειδών από την Οδησσό στα νοτιοδυτικά κατά μήκος της ακτής προς τα ανατολικά προς τη Μαριούπολη, μέχρι το Χάρκοβο βορειότερα και τελικά το Κίεβο.

Ρωσία: Δεν επλήγησαν πόλεις της Ουκρανίας

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε με ανακοίνωσή του ότι δεν επλήγησαν πόλεις της Ουκρανίας με πυρά πυροβολικού.

«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν προκαλούν κανένα πλήγμα με πυραύλους ή πυρά πυροβολικού στις πόλεις της Ουκρανίας, ανέφερε στο RIA Novosti εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η στρατιωτική υποδομή, οι εγκαταστάσεις αεράμυνας, τα στρατιωτικά αεροδρόμια, η αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι απενεργοποιημένα με όπλα υψηλής ακρίβειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος .

«Τίποτα δεν απειλεί τον άμαχο πληθυσμό», υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο naftemporiki.gr

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό