19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Παράταση αγωνίας για περισσότερους από 250.000 συνταξιούχους

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπομονή για μερικούς μήνες ακόμα καλούνται να κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς που διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές δώρων στις επικουρικές συντάξεις το κρίσιμο 11μηνο από 11 Ιουνίου 2015 έως 11 Μάϊου 2016. Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των μνημονίων είδαν να αφαιρούνται από τις τσέπες τους περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, ζητούν να τους επιστραφεί ένας μέρος των περικοπών προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν βγήκε, δυστυχώς, «λευκός καπνός», καθώς η εισηγήτρια της έθεσε ευθέως ζήτημα αν πράγματι υπάρχει θέμα αντιθέτων αποφάσεων (μεταξύ των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου), καθώς το κάθε ένα από αυτά τα δύο δικαστήρια επελήφθη επί διαφορετικών νομοθετικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιχείρησε να λύσει τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ των αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας στους συνταξιούχους της Τράπεζας της Ελλάδας.

“Το εισόδημά των συνταξιούχων συρρικνώθηκε κατά πολύ. Στα 12 αυτά χρόνια έχασαν πάνω από 140 δισ. ευρώ και παρόλα αυτά αν και με αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν δικαιωθεί, οι αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν από την εκάστοτε μνημονιακή κυβέρνηση. Φτάνοντας…στο σήμερα. Οι συνταξιούχοι βιώνουν έντονα την αδικία, αλλά δεν υποχωρούν. Περιμένουν το ΑΕΔ να τους δικαιώσει. Όλα αυτά όμως, μπορούν να λυθούν αυτόματα, αν (επιτέλους) η Κυβέρνηση σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αν νομοθετήσει να επιστραφούν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης σε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης” αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χαντζόπουλος.

Στην αναμονή περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι διεκδικητές είναι περισσότεροι από 250.000 συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά από Δώρα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται για παλαιούς, πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχους. Το ποσό των αναδρομικών κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. Ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα Δώρα των κύριων συντάξεων, το «πακέτο» ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.

Στη πρώτη γραμμή των δικαιούχων βρίσκονται οι συνταξιούχοι Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα αναδρομικά διεκδικούν συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική σύνταξη από 1.000 έως 1.400 ευρώ, συνταξιούχοι από ταμεία ιδιωτικού τομέα με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα γίνει απολύτως σεβαστή. Αν, λοιπόν, η απόφαση του ΑΕΔ είναι υπέρ των απόμαχων της δουλειάς το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να τους επιστρέψει τα ποσά που ψαλιδίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, σε περίπτωση που το υπουργείο επιδιώξει να επιστρέψει τις περικοπές καθολικά, δηλαδή σε όλους τους συνταξιούχους – ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει- τότε ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μέρος συνταξιούχων ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, να λύσει θετικά και οριστικά το ζήτημα των συνταξιούχων, προκειμένου να τους χορηγηθούν αναδρομικά για το 11μηνο, για δώρα εορτών και επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα χωρίς διακρίσεις.

«Να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των τεσσάρων (4) διαδοχικά Ολ. του ΣτΕ. Να μην σταθούν σε μια στενή, αυστηρά κανονιστική ερμηνεία των διατάξεων περί παραδεκτού της δικαιοδοσίας του ΑΕΔ, αλλά με ευρύ πνεύμα ερμηνείας, το οποίο θα στοχεύει στην διασφάλιση της ενότητας της έννομης τάξης της χώρας. Εξάλλου αυτό στοχεύει και ο e-ΕΦΚΑ- ισονομία και ισότητα, εισφορών παροχών σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς χωρίς διακρίσεις. Μονάχα με αυτές τις αντιλήψεις και τις παραδοχές μπορούμε να ανταποκριθούμε στο περί δικαίου αίσθημα των συνταξιούχων. Το ΑΕΔ οφείλει να κρίνει το ένδικο ζήτημα επί της ουσίας και όχι επί του παραδεκτού, στενά κανονιστικά» ανέφερε σε μετέπειτα ανακοίνωση του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό