23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πάνω από 1.100 έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα συμμετέχουν στην εθελοντική θητεία λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ώρα που οι διαδηλώσεις ενάντια στην δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ κλιμακώνονται, περισσότεροι από 1.100 έφεδροι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας διεμήνυσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην εθελοντική τους θητεία.

Το νομοσχέδιο, μετά την ανακοίνωσή του στις αρχές του Ιανουαρίου, έχει πυροδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα.

Χθες Παρασκευή, τουλάχιστον 1.142 έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας διατύπωσαν την πρόθεσή τους να μην παρουσιαστούν στην κλήση τους για εκπαίδευση αν η Κνεσέτ (κοινοβούλιο) εγκρίνει το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

«Όλοι έχουμε ευθύνη να θέσουμε τέλος στον διχασμό (…) και τις βαθιές διαιρέσεις μέσα εντός του πληθυσμού», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση που υπογράφουν 235 πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, 173 χειριστές drones και 85 στρατιώτες μονάδων καταδρομέων.

Οποιαδήποτε νομοθεσία εφαρμοστεί με «παράλογο» τρόπο, «θα έθετε σε κίνδυνο την θέλησή μου να συνεχίσω να διακινδυνεύω τη ζωή μου και θα με ανάγκαζε, με μεγάλη λύπη, να μην συμμετάσχω στην εθελοντική εφεδρική μου υπηρεσία», τόνισαν οι υπογράφοντες, καλώντας την κυβέρνηση να «διατηρήσει (την) ανεξαρτησία» του δικαστικού συστήματος.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί ολοκληρώνουν την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία (32 μήνες για τους άνδρες και 24 για τις γυναίκες) και η κλήση εφέδρων ετησίως για εκπαίδευση αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει μέτρα για την επίτευξη ευρείας συναίνεσης», εν μέσω κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την Πέμπτη το Army Radio μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εφέδρων που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης. Την Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως ανυποταξία. «Η άρνηση για στρατιωτική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε πολίτη του Ισραήλ», είπε.

Οι συζητήσεις για αυτόν τον νόμο θα ξεκινήσουν αύριο Κυριακή μεσημέρι στην Κνεσέτ και η ψηφοφορία σε 2η και 3η ανάγνωση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Αν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο σημαντικό συστατικό της προτεινόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που θα γίνει νόμος.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αν δεν εξαφανιστεί αυτή η εξτρεμιστική κυβέρνηση», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκι Μαϊντάν, ο οποίος πραγματοποιεί πορεία από την Τετάρτη από το Τελ Αβίβ προς κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ, όπου θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση αργότερα σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό