21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο τέταρτος που έγινε πρώτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Βασίλη Αγγελόπουλου[email protected]

Μόνο… αναίμακτη δεν ήταν η επιλογή του πρώτου Διοικητή, που θα είναι ο επικεφαλής της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, έγιναν συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Ο κ. Γιώργος Τζιλιβάκης, μπορεί να επιλέχθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ως ο πλέον κατάλληλος για να πάρει τη θέση, αλλά μάλλον κάποιοι στην… ΝΔ έχουν διαφορετική άποψη. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο κ. Τζιλιβάκης στην διαδικασία μοριοδότησης που προηγήθηκε, κατείχε την τέταρτη θέση. Ως δια… μαγείας όμως, τελικά επιλέχθηκε πρώτος για το πόστο του Διοικητή στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Να όμως, που οι αντιδράσεις προέκυψαν από τον δεύτερο της μοριοδότησης. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Καταπόδη, ο οποίος είναι πρόεδρος της αρχής ελέγχου δημοσίων συμβάσεων. Πρόκειται για μια αρχή που τελεί υπό κατάργηση, καθώς θα αντικατασταθεί από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Ακόμα και έτσι πάντως, ο κ. Καταπόδης, ο οποίος σημειωτέων είναι και κουμπάρος με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, είχε θέσει υποψηφιότητα για το πόστο του επικεφαλής στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δυστυχώς για εκείνον όμως, δεν έφτασε ούτε μέχρι την τελική επιλογή!

Η πενταμελής Επιτροπή που είχε συστήσει ο υπουργός Εργασίας, ακριβώς για να ελέγξει όλες τις υποψηφιότητες, επέλεξε να προτείνει στον κ. Χατζηδάκη, δύο υποψηφίους. Την πρώτη και τον… τέταρτο! Έτσι, ο κ. Καταπόδης, απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή, με την οποία ουσιαστικά «καρφώνει» για την επιλογή Τζιβιλάκη, τον κ. Γεραπετρίτη!

Άρα, μια τοποθέτηση ενός Διοικητή σε μια νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή, υποκρύπτει μια πρωτοκλασάτη κόντρα,  σε επίπεδο Κυβέρνησης, ανάμεσα στους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ, που κατέχουν κομβικές κυβερνητικές θέσεις (υπουργός Εργασίας ο κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Γεωργιάδης).  Σε όλα αυτά, προστίθεται και ο κ. Γεραπετρίτης, όπου φαίνεται την πρόταση του τελευταίου, να ασπάζεται ο κ. Χατζηδάκης και να τοποθετεί σε αυτό το κρίσιμο πόστο. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο «εκλεκτός» του, είχε βγει τέταρτος σε μόρια.

Μάλιστα, η διαφορά ήταν χαοτική. Όπως έγινε γνωστό από την αντιπολίτευση, η πρώτη, ανάμεσα σε 23 υποψηφίους, συγκέντρωσε 4.220 μόρια. Ακολούθησε ο κ. Καταπόδης με 3.640 μόρια, ενώ ο τρίτος είχε λάβει 3.260, για να έρθει με μόλις 2.750 μόρια ο κ. Τζιβιλάκης, στην τέταρτη θέση. Και όμως, επιλέχθηκε από τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος απαντώντας στις βαριές κατηγορίες,  διέψευσε ότι  έγινε η οποιαδήποτε παρέμβαση από τον κ. Γεραπετρίτη.

Τελικά, η επιλογή Χατζηδάκη, εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Σύσσωμη η αντιπολίτευση μειοψήφησε στην διαδικασία, εκφράζοντας έτσι, την έντονη δυσαρέσκειά της, επί όλων αυτών των καταγγελιών.

Μένει τώρα να φανεί στην πράξη, ποια θα είναι η πορεία της Επιθεώρησης Εργασίας, με τον συγκεκριμένο Διοικητή. Παρά τις εσωκομματικές κόντρες, παρά τις κατηγορίες και τις καταγγελίες, οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η θητεία του ξεκινάει, όχι με τους καλύτερους οιωνούς…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό