17.1 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο σκύλο που «ενοχλούσε» τα ζώα του

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια κτηνωδία αποκαλύφθηκε σε περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου άνδρας σκότωσε σκύλο επειδή είχε… επιθετική συμπεριφορά προς τα οικόσιτα ζώα του φίλου του.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης 25 Απριλίου, δύο άνδρες, ένας 47χρονος κι ένας 44χρονος, για θανάτωση ζώου συντροφιάς και οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο το σκύλο, καθώς, όπως κατέθεσε ο δεύτερος εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης, «ήταν επιθετικός προς τα οικόσιτα ζώα του».

Εκτός από τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, στους συλληφθέντες επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Κακοποίηση ζώου: Τι ισχύει στην Ελλάδα, ποιες είναι οι ποινές

Η ανώτατη ποινή που μπορεί να δοθεί σε έναν κατηγορούμενο για θανάτωση ή βασανισμό ενός ζώου στην Ελλάδα, επισύρει φυλάκιση έως και 10 έτη και χρηματικά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ.

Τα πολλά περιστατικά βίας που σημειώθηκαν το καλοκαίρι του 2023, οδήγησαν την Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε ανακοίνωση στοιχείων όσον αφορά τον Ιούλιο και τα δύο τρίτα του Αυγούστου. «Σε 1.241 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων έχει ανταποκριθεί η Ελληνική Αστυνομία από τις αρχές Ιουλίου 2023 έως και το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 , ενώ έχουν σχηματισθεί 245 ποινικές δικογραφίες και έχουν συλληφθεί 53 άτομα. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με δήμους, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε 282 περιπτώσεις, με το ύψος των προστίμων να ανέρχεται στο ποσό των 964.400 ευρώ».

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Η απουσία ποινής φυλάκισης. Μάλιστα, όπως είχε πει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Βαγγέλης Παλαιοδήμος, στο Έθνος, δεν εφαρμόζεται πάντα στο ακέραιο η απόφαση αλλά μέσω δικαστικών προσφυγών μειώνεται στο χρηματικό ύψος και αυτό έχει ως φυσικό επόμενο οι δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να νιώθουν ατιμώρητοι.

Η Ελληνική Αστυνομία έθεσε από το 2022 σε πλήρη λειτουργία τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 10410 στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων. Εκεί θα μπορούν οι πολίτες, καθημερινά από 07:00 έως 23:00, να καταγγέλλουν τυχόν κακοποιήσεις ζώων και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προστασία τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό