16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο σιωπηλός θάνατος των χειροκίνητων κιβωτίων ταχυτήτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων. Όλο και λιγότεροι συνεχίζουν να τα λατρεύουν και να εξακολουθούν να θέλουν το αυτοκίνητο τους να διαθέτει ένα τέτοιο κιβώτιο, με τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη να βρίσκονται πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα με το κόστος τους να μην είναι απαγορευτικό.
Στη συζήτηση “χειροκίνητο ή αυτόματο”, υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Για παράδειγμα, ένα χειροκίνητο κιβώτιο, είναι φθηνότερο στην απόκτηση και στην συντήρηση, ενώ είναι και ελαφρύτερο από ένα αυτόματο.1Από την άλλη, ένα αυτόματο κιβώτιο, προσφέρει αποτελέσματα με μεγάλη επαναληψιμότητα, παρέχει μεγαλύτερη άνεση μέσω της ευκολίας στη χρήση και είναι ταχύτερο στις αλλαγές. Ένα ακόμα πλεονέκτημα, είναι ότι σε γενικές γραμμές είναι σταθερό στη λειτουργία του.
Όσον αφορά στην κατανάλωση, η κατάσταση είναι μπερδεμένη γιατί ενώ σε ορισμένα αυτόματα η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με ένα χειροκίνητο, σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει το αντίθετο. Αν και με τα σύγχρονα αυτόματα με τις πολλές σχέσεις, η κατανάλωση είναι κατά κανόνα μικρότερη από αυτή του χειροκίνητου.2Πάμε τώρα στα “υποκειμενικά” ή αν θέλεις σε αυτά που δεν μπορούν να κριθούν ποσοτικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα ενός χειροκίνητου κιβωτίου έναντι ενός αυτόματου και το επιχείρημα που ακούγεται περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο σε τέτοιου είδους συζητήσεις, είναι αυτό του “ελέγχου”. Μάλιστα, πολλές φορές, το επιχείρημα αυτό συνδυάζεται με αυτό της “αίσθησης”.
Τα νούμερα όμως πάντα λένε την αλήθεια και σήμερα στις ΗΠΑ, από τα 327 μοντέλα που πωλούνται, μόλις τα 41 προσφέρουν την επιλογή για χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό αντιπροσωπεύει το 12% όλων των νέων μοντέλων που βρίσκονται στην αγορά, με τους Αμερικάνος, από τα 17,1 εκατ. νέα αυτοκίνητα που αγόρασαν κατά το 2019, να επιλέγουν μόλις το 1,1% εξ’αυτών με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.3Clarkson: ΓΙΑΤΙ να αγοράσει κάποιος χειροκίνητο;;;

Συγκριτικά, το 2006, το 47% των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλούνταν στις ΗΠΑ διέθεταν ως επιλογή το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, το 2011 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37%, ενώ το 2016, το ποσοστό έπεσε ακόμη περισσότερο στο 27%.
Τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα πως η δημοτικότητα των αυτοκινήτων με χειροκίνητα κιβώτια έχει σχεδόν μηδενιστεί και κάπως έτσι δικαιολογείται και γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν πλέον τα μοντέλα τους μόνο με αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό