15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο Αλτούν προσπαθεί με πλαστά έγγραφα να νομιμοποιήσει το πτυχίο Ερντογάν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος (İYİ) Κουρσάντ Ζορλού δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα ότι το κόμμα θα καταθέσει αναφορά στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας αργότερα τη Δευτέρα αμφισβητώντας την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει επανεκλογή στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο Ζορλού είπε ότι το σύνταγμα καθιστά σαφές ότι ένα άτομο δεν μπορεί να εκλεγεί για την ανώτατη κρατική θέση για περισσότερες από δύο θητείες.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Τούρκων πολιτικών για το εάν ο Ερντογάν είναι επιλέξιμος ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023 αναζωπυρώθηκαν αφότου ο Ερντογάν όρισε τη 14η Μαΐου ως ημερομηνία προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και ανακοίνωσε την προσπάθειά του να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το εάν ο Ερντογάν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία λόγω αλλαγής στο σύστημα, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι νομικά επιλέξιμος επειδή έχει ήδη υπηρετήσει δύο θητείες και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη.

Ο Ερντογάν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος για μια πενταετή ανανεώσιμη θητεία το 2014 με άμεση ψηφοφορία βάσει του κοινοβουλευτικού συστήματος. Η Τουρκία πέρασε στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με δημοψήφισμα το 2017 και πραγματοποίησε πρόωρες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές το 2018, όταν ο Ερντογάν εξελέγη ξανά πρόεδρος. Σύμφωνα με το προεδρικό σύστημα, ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος για μια πενταετή ανανεώσιμη θητεία, εάν οι εκλογές διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο που να εμποδίζει την υποψηφιότητα του Ερντογάν, επειδή η πρώτη εκλογή του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος που έχει πλέον αντικατασταθεί.

Το YSK ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι είχε δεχτεί αιτήσεις από τον Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον κοινό υποψήφιο ενός αντιπολιτευόμενου μπλοκ έξι κομμάτων, για να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές.

Το YSK επικρίνεται ευρέως για μεροληψία υπέρ του Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατά τη λήψη αποφάσεων εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτικών. Δεδομένου ότι όλα τα μέλη του YSK διορίζονται από τον Ερντογάν, θεωρείται απίθανο να εκδώσουν απόφαση κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν.

Νέες αμφιβολίες για το πτυχίο Ερντογάν

Έγγραφα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Προέδρου απέτυχαν να ξεκαθαρίσουν τις αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητα του πανεπιστημιακού διπλώματος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που εμφανίστηκαν ξανά πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Ο Αϊτούν Τσιράι, βουλευτής του Καλού Κόμματος και επικεφαλής σύμβουλος της προέδρου Μεράλ Ακσενέρ, υπέβαλε αναφορά στο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) την περασμένη εβδομάδα ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πανεπιστημιακού διπλώματος του Ερντογάν, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του YÖK Γιουσούφ Ζίγια Οζτζάν ότι έψαξε για το δίπλωμα κατά τη θητεία του από το 2007 έως το 2011 αλλά δεν κατάφερε να το βρει.

Η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου αποτελεί προϋπόθεση για την ανάληψη του προεδρικού γραφείου στην Τουρκία και η συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από το πτυχίο του Ερντογάν συνεχίζεται από την εκλογή του το 2014.

Τα έγγραφα περιελάμβαναν αυτό που οΔιευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν ισχυρίστηκε ότι ήταν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του Ερντογάν, πιστοποιητικό αποφοίτησης, τα αποτελέσματα εισαγωγικών εξετάσεων στο πανεπιστήμιο από το 1974 που έδειχναν ότι ο Ερντογάν θα ήταν επιλέξιμος για εισαγωγή στη σχολή οικονομικών και εμπορικών επιστημών και επετηρίδα του 1983 όπου ο Ερντογάν συγκαταλέγεται στους αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Η επετηρίδα περιλάμβανε τα ονόματα και τις φωτογραφίες του τότε διδακτικού προσωπικού, πέραν των αποφοίτων.

Βέβαια ο δικηγόρος Τζεμίλ Τσιτσέκ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι όπως στο παρελθόν είχε εμφανιστεί πτυχίο του Ερντογάν με ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία δημιουργίας της εν λόγω σχολής, έτσι έγινε και τώρα. Το δίπλωμα που δημοσιοποίησε ο Αλτούν υπογράφηκε από τον “Καθ. δρ. Ομέρ Φαρούκ Μπατιρέλ” τον Φεβρουάριο του 1981 αλλά ο Μπατιρέλ έγινε καθηγητής το 1982.

Fahrettin Altun, Erdoğan’ın diplomasının noter onaylı örneğini paylaştı. Diploma 1981 yılı Şubat ayında Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel tarafından imzalanmış gözüküyor. Fakat Ömer Faruk Batırel 1982 yılında Profesör unvanını kazandı. pic.twitter.com/sfpvbps6d0

— Cemil Çiçek (@mvcemilcicek06) March 25, 2023

Ο καθηγητής δρ. Αχμέτ Σατλίκ, ειδικός στο δίκαιο της υγείας και πολιτικός επιστήμονας, επεσήμανε ότι οι δύο απόφοιτοι που αναφέρονται παραπάνω και παρακάτω από τον Ερντογάν στην επετηρίδα γεννήθηκαν το 1936 και το 1939, αντίστοιχα, ενώ ο πρόεδρος γεννήθηκε το 1954, κάτι που έδειξε μια παρέκκλιση στη λίστα, που υπονοεί ότι… έγινε χώρος για τον Ερντογάν.

“Μετά το πλαστό δίπλωμα, τώρα έχουν εκδώσει [άλλα] πλαστά έγγραφα”, είπε ο πρώην βουλευτής και πολιτικός αναλυτής Φεϊζί Ισμπαράν, ο οποίος επισημαίνει ότι στην επετηρίδα που δημοσίευσε ο Αλτούν υπάρχουν τα πατρικά ονόματα των γυναικών αποφοίτων, την ώρα που ο νόμος που καθιστούσε υποχρεωτική την αναγραφή των πατρικών ονομάτων των γυναικών θεσπίστηκε το 2014.

Goebbels Fahrettin’in yayınladığı ,Erdoğan’ın ‘Üniversite diploma kayıt defteri’ çok silik,okumak zor

Bu kayıttaki hanımefendilerin kızlık soyadları da yazılı. Evlenen kadınların kızlık soyadlarını kullanabilme yasası 2014’te çıktı pic.twitter.com/sJCZ4YpW21

— FEYZI ISBASARAN (@fyzisbsrn) March 25, 2023

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Εκλογές στην Τουρκία: Πού θα είναι υποψήφιοι οι Ακάρ, Τσαβούσογλου – Ο “υποβιβασμός” Οκτάι



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό