21.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Οι φρεγάτες εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την έκθεση τέχνης Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), στο Μουσείο του Λούβρου.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους – κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι γιορτάζουμε τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της κλιματικής αλλαγής, «όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη», όπως είπε. «Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος», πρόσθεσε.

Η γεωπολιτική συγκυρία

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία, η οποία έρχεται λίγο καιρό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα, προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης.

Χθες μάλιστα, σε άλλη μία ένδειξη της ενίσχυσης της συμμαχίας των δύο χωρών, έγινε γνωστή η συμφωνία για την απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως ήδη υπάρχει συμφωνία με το Παρίσι για την προμήθεια Γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale.

Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη σχετικά με την αμυντική συμφωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης  εξήγησε ότι το θέμα θα ζητηθεί στο δείπνο εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο και παρέπεμψε στις σημερινές ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες. Οι κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών από το Μέγαρο των Ηλυσίων είναι προγραμματισμένες για τις 10:00 το πρωί της Τρίτης.

Να σημειωθεί πως στη γαλλική πρωτεύουσα μεταβαίνουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τι αφορά η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία αφορά τρεις φρεγάτες με τη δυνατότητα απόκτησης ακόμα μιας, ενώ στη συζήτηση περιλαμβάνονται και τρεις γαλλικές κορβέτες Gowind.

Το συνολικό ποσό εκτιμάται πως είναι κοντά στα 5 δισεκατομμύρια και το πακέτο θα περιλαμβάνει  και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Μάλιστα φαίνεται πως όσον αφορά στις κορβέτες η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση ελληνικών ναυπηγείων.

Πάντως  πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για μια πιο συνθέτη συζήτηση που δεν περιορίζεται στις τρεις φρεγάτες αλλά έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις. Δηλαδή αυτό που συζητείται είναι  η συμφωνία να περιέχει στοιχεία ρήτρας  αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό