16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι νέες κάμερες έκοψαν κλήσεις …135.000 ευρώ

Ειδήσεις Ελλάδα

Για μία ακόμη φορά η Τροχαία Αττικής με μπλόκα και επιχειρήσεις, προσπαθεί να αναβαθμίσει την ασφάλεια των πολιτών και να σταματήσει την επιθετική οδήγηση στους δρόμους. Προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν οι κάμερες TraffiStar στο Εθνικό Δίκτυο και μέσα λίγες ημέρες,  βεαβαιώθηκαν παραβάσεις και κόπηκαν κλήσεις που έφθασαν τα 135.000 ευρώ.

Οι εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) και των κατά τόπο αρμοδιότητας Τμημάτων Τροχαίας, έγιναν στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Φωτο αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι έλεγχοι έγιναν το πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, τσο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με στόχο την αντιμετώπιση των παραβάσεων που οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και διαταράσσουν την ασφαλή κυκλοφορία και τις συγκοινωνίες.

Μάλιστα στο που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ανάμεσα στα περιστατικά φαίνεται ένας οδηγός που κινείται με 120 χλμ/ώρα σε κατοικημένη περιοχή και χρειάστηκε επανειλημμένες παρατηρήσεις για να σταματήσει.

Οι εξορμήσεις επικεντρώθηκαν σε οδικούς άξονες, όπου έχει παρατηρηθεί συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και αυξημένη κίνηση οχημάτων. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν δράσεις με εστίαση στον έλεγχο οδηγών ταξί και στην καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης σε δρόμους και πεζοδρόμια. Τα ειδικά συνεργεία ελέγχων βεβαίωσαν συνολικά 17.792 παραβάσεις, εστιάζοντας στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων.

Φωτο Αρχείου: Eurokinisi

Συγκεκριμένα οι άντρες τις Τροχαίας βεβαίωσαν τις εξής παραβάσεις:

503 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος1.350 παραβάσεις για υπέρβαση ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας,157 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,395 παραβάσεις για αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου,570 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,1.559 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και47 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 3 οδηγοί, οι οποίοι πιάστηκαν να πραγματοποιούν αυτοσχέδιους αγώνες. Τους παραβάτες σταμάτησε το κλιμάκιο αστυνομικών που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό και κατασχέθηκαν τα οχήματα τους.

Οι νέες κάμερες/ραντάρ ταχύτητας

Στον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), έχουν εγκατασταθεί τα νέα σύγχρονα ραντάρ ταχύτητας. Πρόκειται για το σύστημα «TraffiStar S290M», που χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ 3D τελευταίας τεχνολογίας και κάμερα υψηλής ανάλυσης σε ένα μόνο περίβλημα και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζουν, καταγράφουν και φωτογραφίζουν κάθε όχημα που παραβιάζει τα όρια ταχύτητας, όσο γρήγορα κι αν κινείται.

Τα ραντάρ έχουν τοποθετηθεί στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου τμήμα Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, σε διαδρομή μήκους 230 χλμ.

Photo: TraffiStar S290M

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων, το δεύτερο εξάμηνο του 2023 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία των ραντάρ, βεβαιώθηκαν από το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητόδρομων Π.Α.Θ.Ε Μαγνησίας 780 παραβάσεις υπερβολικής ταχύτητας μέσω του συστήματος Traffistar που χορηγήθηκε από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, με το ποσό των παραβάσεων να ανέρχεται στα 135.000 ευρώ.

Όσοι λοιπόν κινούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι της εθνικής οδού, να έχουν κατά νου πως τα ραντάρ όχι απλά λειτουργούν αλλά είναι ικανά να καταγράψουν κάθε παραβάτη.

Πόσο θα πληρώσετε;

Το ποσό που θα πληρώσουν οι παραβάτες εξαρτάται από το πόσο έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο ταχύτητας στην οδό όπου βεβαιώθηκε η παράβαση. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 40 ευρώ.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν περάσετε αυτό το όριο σας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Αν και πάλι κινείστε με παραπάνω ταχύτητα (30 χλμ/ώρα και άνω πάνω από το όριο) το πρόστιμο είναι 350 ευρώ, ενώ συνοδεύεται από αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.Για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται επίσης σε 350 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό