18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία της εμφάνισης του ανθρώπου στην Ευρασία και όχι την Αφρική

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κρατούσα επιστημονική άποψη για την καταγωγή του ανθρώπου είναι ότι προερχόμαστε από πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπαντζήδες με τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε κοινό DNA σε ποσοστά κοντά στο 99%. Τα σχετικά ευρήματα υπεδείκνυαν για δεκαετίες ως κοιτίδα της ανθρωπότητας την αφρικανική ήπειρο.

Όμως τα τελευταία χρόνια κάποια ευρήματα και διάφορες μελέτες ανατρέπουν το σκηνικό υποδεικνύοντας την περιοχή της Ευρασίας ως αυτή που έκανε την εμφάνιση του ο άνθρωπος και στη συνέχεια οι μακρινοί μας πρόγονοι μετανάστευσαν στην Αφρική και όχι το αντίθετο όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Biology» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη απολιθωμάτων ενός άγνωστου είδους πρωτεύοντος θηλαστικού στη Τουρκία που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένα χαμένο κρίκο στο γενεαλογικό δέντρο του ανθρώπου και ενισχύει τη θεωρία της εμφάνισης του ανθρώπου στην Ευρασία και όχι στην Αφρική.

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε μια περιοχή περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά της Άγκυρας και σύμφωνα με τους ερευνητές ανήκουν σε ένα είδος πιθήκων που έλαβε την επιστημονική ονομασία Anadoluvius turkae είχε μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός ενήλικου αρσενικού χιμπαντζή. Οι ερευνητές λένε ότι κατοικούσε πριν από τουλάχιστον 8,7 εκατ. έτη σε ξηρά δασικά περιβάλλοντα και πιθανότατα περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στο δάσος.

Ζούσε με ζώα που συνδέονται συνήθως με τις αφρικανικές σαβάνες και δάση όπως καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, αντιλόπες, ζέβρες, ελέφαντες, σκαντζόχοιρους, ύαινες και σαρκοφάγα που μοιάζουν με λιοντάρια. Σειρά ερευνών έχουν δείξει πώς όλα αυτά τα ζώα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αφρικανική ήπειρο στη πραγματικότητα εμφανίστηκαν και ζούσαν στην Ευρασία και στη συνέχεια πριν από περίπου 8 εκατ. έτη μετακινήθηκαν στην Αφρική.

«Η καταγωγή της σύγχρονης αφρικανικής πανίδας ανοιχτών χωρών από την ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και τώρα μπορούμε να προσθέσουμε στον κατάλογο αυτό τους προγόνους των αφρικανικών πιθήκων και των ανθρώπων» αναφέρει η Άιλα Σελίν Ερόλ καθηγήτρια του τμήματος ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το Anadoluvius turkae δημιουργεί μαζί με δύο ακόμη είδη πανάρχαιων, το Ouranopithecus που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και το Graecopithecus που εντοπίστηκε στη Βουλγαρία, μια ομάδα πιθήκων με ανατομία και οικολογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των πρώτων ανθρωπίδων, Με τον όρο ανθρωπίδες εννοούμε κάθε μέλος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως είναι ο άνθρωπος, οι χιμπατζίδες, οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι.

Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι ανθρωπίδες όχι μόνο εξελίχθηκαν στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, αλλά πέρασαν πάνω από πέντε εκατομμύρια χρόνια εξελισσόμενοι εκεί και εξαπλώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο πριν τελικά διασκορπιστούν στην Αφρική, πιθανώς ως συνέπεια της αλλαγής του περιβάλλοντος και της μείωσης των δασών. Τα μέλη αυτής της ομάδας στην οποία ανήκει το Anadoluvius εντοπίζονται επί του παρόντος μόνο στην Ευρώπη και την Ανατολία» λέει ο Ντέιβιντ Μπέγκαν καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό