19.3 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

«Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» με ευρύτερους κύκλους

Ειδήσεις Ελλάδα

«Με προσήλωση στο άνοιγμα και τη συνεργασία, θα εμβαθύνουμε τις διασυνδέσεις, θα ακολουθήσουμε μια πράσινη ανάπτυξη και θα προωθήσουμε τη συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία, τηρώντας τα κριτήρια συμμόρφωσης και εκπληρώνοντας τις κοινωνικές μας ευθύνες». Τα παραπάνω ανέφερε η Διακήρυξη του Πεκίνου της Διάσκεψης των Επιχειρηματιών της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου. Στη Διάσκεψη διαμορφώθηκε μια παγκόσμια συναίνεση μεταξύ των επιχειρηματιών για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία όπου, χάρη στις σύσσωμες δυνάμεις του επιχειρηματικού κόσμου όλων των χωρών, μπήκαν γερά θεμέλια για τον σχεδιασμό μεγαλύτερων ομόκεντρων κύκλων που θα προωθούν την υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας.

Την τελευταία δεκαετία η Πρωτοβουλία απέφερε πλούσια αποτελέσματα. Συνολικά σχεδιάστηκαν πάνω από 3.000 συνεργατικά έργα που προσέλκυσαν επενδύσεις αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορούν εμβληματικά κρατικά και άλλα έργα αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου. Κάθε λεπτό, εμπορεύματα συνολικής αξίας περίπου 36 εκατ. γιουάν μεταφέρονται μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Πρωτοβουλίας, δημιουργώντας ένα τεράστιο και αποτελεσματικό εμπορικό δίκτυο. Οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των χωρών αυτών αποτελεί τον βασικό παράγοντα που μεταμορφώνει την Πρωτοβουλία από ιδέα σε πράξη και κάνει το όραμα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας, η υλοποίηση των έργων γίνεται από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ηγούνται των επιχειρηματικών και καινοτόμων δυνάμεων και δρουν με στόχο την προώθηση της συνεργασίας. Με τον επιχειρηματικό κύκλο της Πρωτοβουλίας συνεχώς να διευρύνεται και τη συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρηματικές κοινότητες των διαφόρων χωρών να εμβαθύνεται, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις συμμετέχουν στα έργα της Πρωτοβουλίας, με την κάθε μια να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά της και να συμπληρώνει αυτά των υπολοίπων, διαμορφώνοντας ισχυρές αναπτυξιακές συνέργειες.

Πάνω από 1.200 εκπρόσωποι από 82 χώρες και περιοχές συμμετείχαν στη Διάσκεψη των Επιχειρηματιών της Πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη σειρά πολλών κινεζικών και ξένων έργων-προτύπων της έμπρακτης συνεργασίας, αντικατοπτρίζοντας για άλλη μια φορά την ισχυρή βούληση των επιχειρήσεων των χωρών αυτών να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Σήμερα, οι τάσεις της από-παγκοσμιοποίησης και του εμπορικού προστατευτισμού συνεχώς ενισχύονται απειλώντας τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Με γνώμονα το άνοιγμα, η Πρωτοβουλία προωθεί τόσο τη λεγόμενη «σκληρή διασύνδεση», δηλαδή τις θαλάσσιες, χερσαίες, εναέριες και διαδικτυακές υποδομές, όσο και την «ήπια διασύνδεση», δηλαδή τις πολιτικές, τους κανόνες και τα πρότυπα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εμπορίου και των επενδύσεων και δημιουργεί ένα εύρωστο επιχειρηματικό περιβάλλον με θεσμικές εγγυήσεις, προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες στις επιχειρήσεις όλων των κρατών.

Ταυτόχρονα, με την ταχεία ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών εφαρμογών όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η τεχνητή νοημοσύνη και η καθαρή ενέργεια, η από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας καλείται να ακολουθήσει μια πιο έξυπνη, πιο πράσινη και πιο υγιή αναπτυξιακή πορεία, προσφέροντας περισσότερες εμπορικές ευκαιρίες στις συμμετέχουσες χώρες και νέες δυνατότητες συνεργασίας στις επιχειρήσεις τους.

Ξεκινώντας από μια νέα αφετηρία, πρέπει να πορευτούμε προς την εμβάθυνση της υψηλής ποιότητας και από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας ώστε η έμπρακτη συνεργασία της τελευταίας να συγκεκριμενοποιηθεί. Οι επιχειρηματίες όλων των χωρών πρέπει να απελευθερώσουν τις δυνάμεις της καινοτομίας και της δημιουργικότητας, να διευρύνουν τα πεδία της υπάρχουσας συνεργασίας, να δημιουργήσουν νέα κέντρα οικονομικής ανάπτυξης και να συμβάλλουν στη μεγέθυνση του αμοιβαίου οφέλους, διαμορφώνοντας από κοινού τον λαμπρό και πολύχρωμο κόσμο της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό