16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η Volvo αποχαιρετά οριστικά το diesel!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και στις αρχές του 2024 κάνει την υπόσχεση της πραγματικότητα. Η Volvo κάνει το πρώτο βήμα της προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της κλείνοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας της. Ένα κεφάλαιο με διάρκεια 45 ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η σουηδική εταιρία κατασκεύασε τουλάχιστον 9 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και λέμε τουλάχιστον καθώς ενώ το πρώτο diesel της Volvo, ένα 244 GL D6 που εξοπλιζόταν με έναν ατμοσφαιρικό 6-κύλινδρο κινητήρα (της Audi) κύλισε τις ρόδες του στην γραμμή παραγωγής το 1979, η εταιρία δεν ξεκίνησε την καταγραφή των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της μέχρι το 1991. Αυτό σημαίνει ότι οι πωλήσεις 12 ετών… αγνοούνται αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα.
Έχει σημασία ότι το μπλε XC90 που βλέπεις να βγαίνει από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Torslanda της Σουηδίας είναι το τελευταίο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο που θα κατασκευάσει ποτέ η Volvo και από το εργοστάσιο, πήγε απευθείας στο μουσείο “World of Volvo” στο Gothenburg που θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 14 Απριλίου.

“Για πολύ καιρό οι πετρελαιοκινητήρες μας ήταν συνώνυμοι με την αξιοπιστία και την απόδοση και σήμαιναν πολλά για εμάς, για πολλές δεκαετίες. Όντως η επιτυχία των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μας διαδραμάτισε έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μας σε μία premium μάρκα.
Πέντε χρόνια πριν μόλις, ο diesel κινητήρας ήταν το ψωμοτύρι μας στην Ευρώπη όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές. Η πλειοψηφία των πωλήσεων μας στην Ευρώπη το 2019 προερχόταν από πετρελαιοκίνητα ενώ τα ηλεκτρικά μόλις αποκτούσαν πρόσφυση.”
Δήλωσε η σουηδική εταιρία και η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Για να τονίσουμε περαιτέρω την σημασία της τεχνολογίας της πετρελαιοκίνησης για την Volvo αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2008, το 95% των XC90 που πωλήθηκαν στην Ευρώπη εξοπλίζονταν με κάποιον turbodiesel. Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει. Η δημοτικότητα του πετρελαίου έχει φθίνει στο σημείο που το 2023 το 13.6% των συνολικών πωλήσεων πανευρωπαϊκά προερχόταν από diesel αυτοκίνητα. Δεν είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς του πετρελαίου που οδήγησε την σουηδική μάρκα στην πλήρη κατάργηση του από τις τάξεις της. Η Volvo εστιάζει στην βιωσιμότητα, την φιλικότητα στο περιβάλλον και την μείωση του αποτυπώματος που έχει ως κατασκευαστής στον κόσμο κι όλα αυτά, χωρίς να θυσιάσει τίποτα από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που την έφεραν μέχρι εδώ! Από εδώ και πέρα, ο μόνος δρόμος προς  τα εμπρός για την Volvo είναι αυτός της ηλεκτροκίνησης. Αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα που κατασκευάζονται σε εργοστάσια τα οποία αναβαθμίζονται ώστε να ρυπαίνουν λιγότερο, με εξαρτήματα από προμηθευτές που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία με την Volvo.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό