21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Toyota, πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως το 2022

Ειδήσεις Ελλάδα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο ιαπωνικός όμιλος Toyota παρέμεινε το 2022 στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις πωλήσεις οχημάτων, διαθέτοντας στην αγορά σχεδόν 10,5 εκατομμύρια  αυτοκίνητα (-0,1%), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει ότι «παρά τις επιπτώσεις των περιορισμών στην παραγωγή που προκλήθηκαν από την εξάπλωση του Co-19, την αυξημένη ζήτηση για ημιαγωγούς και άλλους παράγοντες, οι παγκόσμιες πωλήσεις παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος λόγω της ισχυρής ζήτησης με επίκεντρο την Ασία»

Η Toyota ανακοίνωσε ότι για το 2023 στοχεύει στην παραγωγή μεταξύ 9,5 και 10,6 εκατομμυρίων οχημάτων Toyota και Lexus. Η αυτοκρατορία της Toyota περιλαμβάνει επίσης δύο άλλες μάρκες, την Daihatsu και την Hino (λεωφορεία και φορτηγά).

Ο γερμανικός όμιλος Volkswagen παρέμεινε στη δεύτερη θέση στον κόσμο το 2022 με 8,3 εκατομμύρια πωλήσεις οχημάτων (-7%).

Στην τρίτη θέση είναι ο κορεατικός όμιλος Hyundai-Kia, που αντιμετώπισε με επιτυχία την έλλειψη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ο όμιλος είχε 6,85 εκατομμύρια πωλήσεις οχημάτων (+1,4% για Hyundai, +4,6% για Kia).

Ακολουθεί η συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi με 6,15 εκατομμύρια οχήματα: Η Renault είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται κατά 23,9% και η Nissan  κατά 20,7%, γεγονός που οφείλεται στις υλικοτεχνικές δυσκολίες της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και στο τέλος των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία, μετά τον πόλεμο στο Ουκρανία.

Οι όμιλοι Stellantis (PSA-Fiat-Chrysler) και General Motors, που είναι οι επόμενοι στη λίστα, δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία των παγκόσμιων πωλήσεών τους για το 2022.

Οι πωλήσεις της Toyota σε αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα- μια κατηγορία στην οποία άργησε να ξεκινήσει, προτιμώντας άλλες τεχνολογίες όπως οι υβριδικοί κινητήρες- εξακολουθούν να είναι συγκριτικά  χαμηλές. Οι πωλήσεις της  ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτή την κατηγορία ανήλθαν συνολικά σε μόλις 24.466 μονάδες το 2022, πολύ μακριά από αυτές της αμερικανικής Tesla (1,3 εκατομμύρια), της κινεζικής BYD (911.000) ή του ομίλου Volkswagen (572.100).

Παρά το γεγονός ότι υστερεί στα ηλεκτρικά οχήματα, η Toyota αναμένεται να παραμείνει στην κορυφή της παγκόσμιας αυτοκινητιστικής ιεραρχίας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον  Μίο Κάτο, αναλυτή της LightStream Research στο Τόκιο. «Νομίζω ότι η Toyota θα παραμείνει πιθανότατα  στο νούμερο ένα, επειδή οι εταιρείες που πλησιάζουν γρήγορα είναι κυρίως κινεζικές και οι αμιγώς «ηλεκτρικοί» παίκτες είναι ακόμα πολύ μικροί για να έχουν μια ευκαιρία, σε μια προοπτική 3 έως 5 ετών», τόνισε ο Κάτο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό